Η πρώιμη εμφανίσω λευκών μαλλιών είναι κάτι που ανησυχεί πολύ κόσμο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι πιο συνήθεις και γνωστοί λόγοι που εμφανίζει κάποιος λευκές τρίχες πρόωρα είναι γενετικοί παράγοντες, άγχος και κάπνισμα. Ενώ κάποιοι λόγοι που μπορεί να μην τους έχουμε ακούσει είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12, αλλά και παρατεταμένη επαφή με τις υπεριώδεις ακτίνες UV.

Καθώς τα μαλλιά μας αναπτύσσονται από το θύλακα, τα μελανοκύτταρα προσθέτουν χρωστική ουσία μέσω της μελανίνης στα κύτταρα της τρίχας που περιέχουν κερατίνη, την πρωτεΐνη που συνθέτει τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2023, το σώμα διαθέτει ένα «μελανογενετικό ρολόι» που μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει αυτή τη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων. Αυτό το «ρολόι» ελέγχεται από το DNA μας, αλλά μπορεί να ρυθμιστεί με βάση το τι μας επιφυλάσσει το περιβάλλον. Επίσης, ορισμένες ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών μπορούν να συμβάλλουν στο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Και ενώ στα γενετικά σου δε μπορούμε να επέμβουμε, μπορείς να μειώσεις το στρες και το κάπνισμα, αλλά και να προσθέσεις στη διατροφή σου τροφές που θα καθυστερήσουν την εμφάνιση των λευκών τριχών. Αυτό γιατί η κατανάλωση μιας διατροφής που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για τη χρωστική ουσία των μαλλιών. Διάβασε περισσότερα στο Love Yourself