Μπορεί τα ψηλοτάκουνα παπούτσια να είναι, διαχρονικά, η πρώτη και πιο αγαπημένη επιλογή όλων των γυναικών, ωστόσο τι γίνεται όταν το αντιαισθητικό κότσι κάνει το περπάτημα αφόρητα επώδυνο; To κότσι ή βλαισός μέγας δάκτυλος είναι η συχνότερη παραμόρφωση στα γυναικεία πόδια, η οποία εκτός από την αντιαισθητική εικόνα, προκαλεί και πόνο κατά τη βάδιση. Την οριστική λύση σε αυτή την περίπτωση δίνει ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός.
Η συνάντηση που είχαμε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό, κ. Μιχάλη Κουγιάλη, στο Ιατρείο του στο Χαλάνδρι, ήταν άκρως διαφωτιστική καθώς μας εξήγησε, απλά και κατανοητά, πώς το αντιαισθητικό κότσι μπορεί να γίνει παρελθόν, με τη συνδρομή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.
Για ποιους λόγους δημιουργείται το κότσι;
Πρόκειται για την ασθένεια που παραμορφώνει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αφού αυτό κλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) θεωρείται σήμερα η συχνότερη παραμόρφωση στα γυναικεία πόδια.
Βασική αιτία είναι η κληρονομική προδιάθεση αλλά και τα στενά, ψηλοτάκουνα παπούτσια και γι’ αυτό το λόγο η αναλογία για την εμφάνιση της παραμόρφωσης είναι 9 γυναίκες προς 1 άνδρα.
Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται;
Η ριζική λύση και μόνιμη θεραπεία για το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση.
Βάση της πολύχρονης εμπειρίας μας, είναι πιο αποτελεσματικό και καλύτερο για τον ασθενή να ξεκινά η αντιμετώπιση στα αρχικά στάδια της παραμόρφωσης.
Πώς θα μάθω ποια επέμβαση είναι κατάλληλη για την περίπτωσή μου;
Μέχρι σήμερα, το κότσι αντιμετωπιζόταν με επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Πλέον, οι νέες μικροχειρουργικές τεχνικές επιτυγχάνουν οριστική διόρθωση της παραμόρφωσης χωρίς πόνο και χωρίς να χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Μετά το τέλος του χειρουργείου δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί γύψος ή νάρθηκας .
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής που πάσχει από κότσι είναι ότι η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το μέγεθος της παραμόρφωσης, την ηλικία του και τις συνυπάρχουσες παθήσεις του ποδιού (αρθρίτιδα κ.α).
Χρησιμοποιείται LASER;
Η έννοια του LASER χρησιμοποιείται ευρέως για λόγους εντυπωσιασμού και προσέλκυσης ασθενών και δεν έχει εφαρμογή σε αυτού του τύπου την παραμόρφωση.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το χειρουργείο και την επόμενη ημέρα;
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Διαρκεί περίπου 30 λεπτά ενώ οι νέες τεχνικές που γίνονται μόνο από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς είναι ανώδυνες και αναίμακτες. Ο ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο το πρωί του χειρουργείου και παραμένει για λίγες ώρες.
Δεν τοποθετείται γύψος ή νάρθηκας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ένα ανοικτό παπούτσι. Ο ασθενής που θα χειρουργηθεί για το κότσι μπορεί να περπατήσει άμεσα με πλήρη φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού, ενώ ανάλογα με το είδος της εργασίας του, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα από το χειρουργείο.
Το κότσι δεν ξαναδημιουργείται, εάν επιλεχθεί η σωστή χειρουργική επέμβαση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα athensorthocenter.gr ή επικοινωνήστε με τον κ. Κουγιάλη Μιχαήλ, Ορθοπεδικός Χειρουργός και Διευθυντής της Κλινικής Ρομποτικής Αρθροπλαστικής – Αρθροσκόπησης του Metropolitan General.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106837010 & 693 709 3980
Ακολουθήστε το Athens Ortho Center στο Facebook , στο επίσημο κανάλι του YouTube καθώς και στο Instagram
Ο Oρθοπαιδικός Χειρουργός Μιχάλης Θ. Κουγιάλης έχει εξειδικευθεί στην Ελάχιστα Επεμβατική Ρομποτική Αρθροπλαστική Ταχείας Αποκατάστασης στο Royal Orthopeadic Hospital στην Αγγλία και έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα από το 2005 με ένα μεγάλο αριθμό επιτυχημένων χειρουργείων και ευτυχισμένων ασθενών.
Από το 2008 έως και σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Χαλάνδρι και είναι διευθυντής της Κλινικής Ρομποτικής Αρθροπλαστικής – Αρθροσκόπησης του Metropolitan General.