Οι ηθικές αρχές του Βουδισμού γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς διεθνώς για τα αναγνωρισμένα οφέλη που έχουν στην ψυχική υγεία ενώ αρκετοί άνθρωποι κυρίως τον διαλογισμό, τον προβάλλουν ως πανάκεια. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα από την Ταϊλάνδη, οι αγχώδεις και νευρωτικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης, όχι όμως αν τηρούν πιστά τις βασικές ηθικές αρχές του Βουδισμού. Είναι άλλη μια μελέτη που δείχνει γενικότερα ότι η Θρησκεία μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τσιανγκ Μάι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ταϊλάνδης και σημαντικού βουδιστικού κέντρου, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Nahathai Wongpakaran, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, μελέτησαν δειγματοληπτικά 644 ενήλικες με μέση ηλικία 28 ετών, οι οποίοι αξιολογήθηκαν τόσο για την ψυχική υγεία τους (στρες, νευρώσεις, κατάθλιψη), όσο και για το κατά πόσο τηρούσαν τις πέντε βασικές ηθικές αρχές του Βουδισμού. Αυτές είναι: η αποφυγή φόνου, κλοπής, σεξουαλικής παρεκτροπής, ψέματος και χρήσης αλκοόλ ή άλλων ουσιών.
Η έρευνα βρήκε ότι όσο πιο πιστή ήταν η τήρηση των ανωτέρων ηθικών αρχών, τόσο μικρότερη ήταν η επίπτωση του στρες και η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η πρακτική των πέντε ηθικών κανόνων κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ασφαλείς και παρέχει στους αγχώδεις ανθρώπους ένα ανάχωμα απέναντι στην κατάθλιψη».