Ένας influencer και διατροφολόγος έχει επικριθεί για μια απλή πράξη που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε συχνά χωρίς σκέψη. Ο Ben Coomber, ένας διατροφολόγος, ομιλητής και οικοδεσπότης podcast από το Ηνωμένο Βασίλειο, μοιράστηκε ένα βίντεο που τον δείχνει να ετοιμάζει ένα υγιεινό πρωινό για το μικρό παιδί του, ελπίζοντας να εμπνεύσει άλλους να κάνουν το ίδιο. Το βίντεο έχει προβληθεί περισσότερο από 10 εκατομμύρια φορές, ενώ έχει συγκεντρώσει χιλιάδες σχόλια.
«Μια συνταγή για κουάκερ που φτιάχνω για την κόρη μου», έγραψε ο Ben στην ανάρτηση που συνόδευε το βίντεο. «Της το δίνω από τότε που ήταν ενός έτους και το λατρεύει. Θρεπτικά, καλά υγιεινά λιπαρά, χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και εύκολη αλλαγή της γεύσης χρησιμοποιώντας διαφορετικά φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυσικές γεύσεις – το γάλα μπιζελιού δίνει επίσης καλή πρωτεΐνη, η οποία λείπει από πολλά παιδικά πρωινά».
Ενώ οι περισσότεροι από τους ακολούθους του λάτρεψαν τη συνταγή του, υπήρξαν κάποιοι που ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε ένα… ελάττωμα. Αυτό που τους ενόχλησε είναι πως στο βίντεο δείχνει πως ακριβώς πριν σερβίρει στην κόρη του το θρεπτικό πρωϊνό, το ζέστανε στο φούρνο μικροκυμάτων.
Μια… «μαγειρική αμαρτία», σχολίασαν ορισμένοι. Ένας σχολιαστής έγραψε: «Ωραίο, αλλά έχω μια ερώτηση. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί το βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων; Αυτό αφαιρεί όλες τις θρεπτικές ουσίες από το φαγητό!». Στην οποία (ανάρτηση) ο Ben απάντησε: «Πώς τα αφαιρεί όλα; Εάν αυτό είναι αλήθεια (που γνωρίζοντας την έρευνα δεν είναι), γιατί το παιδί μου, και πολλοί άλλοι, δεν υποσιτίζονται σοβαρά και υποφέρουν από τέτοια προβλήματα;» Ένας άλλος έθιξε το ίδιο θέμα: «Διατροφολόγος που χρησιμοποιεί φούρνο μικροκυμάτων. Καημένο παιδί» Ένας τρίτος είπε: «Ανακατεύεις «υγιεινά συστατικά» και το βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων…».
Και υπήρχαν περισσότερα: «Υπέροχο πρωινό, αλλά μετά πήγατε και το καταστρέψετε βάζοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων!» σχολίασε. Όταν ο Μπεν ρώτησε την σχολιαστή γιατί το κατέστρεψε, εκείνη απάντησε: «Το να βάζεις το φαγητό σου στα μικροκύματα είναι πολύ ανθυγιεινό, σκοτώνει τελείως όλες τις θρεπτικές ουσίες του φαγητού». Υπήρχαν πολλοί άλλοι επικριτές, μεταξύ των οποίων: « Καλύτερα μην ακτινοβολείτε τα θρεπτικά συστατικά (sic), αλλά ναι, δίνω στην κόρη μου παρόμοια».
Και: «Ένας διατροφολόγος που ψήνει τα φαγητά στα μικροκύματα. Αυτό είναι ένα πρώτο.” «Καημένο παιδί» έγραψε ένας άλλος και μεταδίδει η nypost.
Τελικά ποια είναι αλήθεια για τα μικροκύματα;
Ποια είναι η αλήθεια όμως; Τα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά τους; Η απάντηση των ειδικών είναι πως όχι… Αυτός είναι ένας μύθος, σύμφωνα με τον Anthony L. Komaroff, M.D. και αρχισυντάκτη του Harvard Health Letter.
«Το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων είναι στην πραγματικότητα μία από τις λιγότερο πιθανές μορφές μαγειρέματος που μπορεί να να βλάψει τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού», είπε. Αυτό συμβαίνει «επειδή όσο περισσότερο μαγειρεύεται το φαγητό, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά τείνουν να διασπώνται και το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων απαιτεί λιγότερο χρόνο» εξήγησε ο ειδικός και συνέχισε «Έτσι, το μαγείρεμα ενός ψητού στο φούρνο είναι πιο πιθανό να προκαλέσει κάποια απώλεια θρεπτικών συστατικών από το μαγείρεμα του ψητού σε φούρνο μικροκυμάτων. Και το βράσιμο λαχανικών είναι πιο πιθανό να τους αφαιρέσει τα θρεπτικά συστατικά από το να τα μαγειρέψετε στο φούρνο ή να τα ψήσετε σε μικροκύματα» πρόσθεσε.
«Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα θρεπτικά συστατικά ξεπλένονται από τα τρόφιμα στο νερό. Έτσι, το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι μόνο γρήγορο, αλλά μερικές φορές συμφέρει και διατροφικά» τόνισε.