Νέα δεδομένα προέκυψαν για τον κορονοϊό, καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα με Covid-19 μεταδίδουν τη λοίμωξη σε λιγότερα άτομα και είναι μεταδοτικά για μικρότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με άτομα που είναι μερικώς ή καθόλου εμβολιασμένα.
Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα και συμπεριέλαβε 173 εργαζόμενους σε διάφορα νοσοκομεία που παρουσίασαν λοίμωξη με COVID-19. Από αυτούς 50 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε μεταδοθεί από τα άτομα αυτά σε άλλους στο ίδιο νοσοκομείο σε ποσοστό 7% σε σύγκριση με 26% στην ομάδα των μη εμβολιασμένων. Να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια ιικά φορτία στη διάγνωση.
Μάλιστα, σε μια υποομάδα 45 ατόμων με ήπια COVID-19 που βρίσκονταν σε καραντίνα οι ερευνητές παρατήρησαν αποβολή σωματιδίων μολυσματικού ιού για 4 ημέρες στα 6 άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, για 8 ημέρες στα 11 μερικώς εμβολιασμένα άτομα και για 10 ημέρες στα 28 άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου. Όλες οι λοιμώξεις παρουσιάστηκαν πριν κυκλοφορήσει η παραλλαγή Όμικρον.
Συμπερασματικά, πλήρως εμβολιασμένα άτομα με COVID-19 φαίνεται να είναι λιγότερο μεταδοτικά και σε ένταση και σε χρονική διάρκεια. Η μελέτη αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα της στρατηγικής εμβολιασμού έναντι COVID-19.