Την ανησυχία τους για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού αλλά κυρίως για την παραλλαγή Όμικρον εκφράζουν η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ και ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ.
«Ο φόβος των μεταλλάξεων πάντα υπάρχει» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η Ελένη Γιαμαρέλλου με αφορμή την κατάργηση της μάσκας στα αεροδρόμια.
Αναφερόμενος στην πανδημία και το πώς θα συμβιώνουμε με αυτήν μίλησε ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης αποκάλυψε ότι την ώρα που οι επιστήμονες πλησιάζουν σε νέες ανακαλύψεις, μία νέα παραλλαγή της Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
«Πρέπει να αυξήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το ποσοστό των εμβολιασμών και εκείνοι που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση να πάνε να το κάνουν» είπε και δήλωσε «επίσης πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση οι ομάδες υψηλού κινδύνου»
«Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει από τη μόλυνση, αλλά σε προφυλάσσει από τη σοβαρή νόσηση. Το να έχεις βήχα, πονόλαιμο, συνάχι δεν έχει σημασία» ανέφερε η Ελένη Γιαμαρέλλου η οποία έκανε αναφορά στις νέες υποπαραλλαγές που εμφανίζονται σε Νότια Αφρική και ΗΠΑ.
«Φαίνεται ότι η μολυσματικότητά τους και η σοβαρότητα νόσησης που κάνουν δεν είναι κάτι που θα μας απασχολήσει», πρόσθεσε αναφερόμενη πάντοτε στους εμβολιασμένους.
Προβληματισμένοι οι ειδικοί για το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων
«Δύο μεταλλάξεις Β.Α4 και Β.Α5 της Όμικρον, οι οποίες αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς στην Αφρική ήδη έχουν εξαπλωθεί σε 50 χώρες εκ των οποίων οι δώδεκα χώρες είναι στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ.
Και όπως είπε «ακόμη χειρότερη είναι η παραλλαγή Β.Α12.1 της Όμικρον η οποία εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εντοπίζονται και οι τρεις νέες παραλλαγές.
«Εφόσον έχει ήδη εξαπλωθεί αυτή η παραλλαγή σε 23 χώρες ενδέχεται το φθινόπωρο να έχουμε και καινούργια κρούσματα», τόνισε ο καθηγητής γενετικής.
Εν αναμονή δύο νέων επιστημονικών ανακαλύψεων
Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη εκτός από τις άσχημες ειδήσεις για τον κορονοϊό υπάρχουν και δύο ελπιδοφόρες, αποκαλύπτοντας ότι «αυτή την στιγμή γίνονται δοκιμές δύο εμβολίων στην Αυστραλία με τρίτη δόση. Πρόκειται για νέα εμβόλια που αντιμετωπίζουν όλες τις παραλλαγές».
Αναφέρθηκε επίσης ότι έχει βρεθεί μία καινούργια χημική ουσία που θα μπορεί να παρεμποδίζει τον ιό να εισέλθει στα κύτταρά μας.