Τη νεότερη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού (ΕΕΕ) για τον εμβολιασμό με τη 2η αναμνηστική δόση (ή 4η δόση) του εμβολίου για τον κορονοϊό κοινοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) μέσω εγγράφου του, υπό τον τίτλο «Επικαιροποίηση συστάσεων εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19», το οποίο αναρτήθηκε σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (20/4), στην ιστοσελίδα του.
Συγκεκριμένα, γίνεται γνωστό πως η αρμόδια Επιτροπή εκτιμά ότι «το πιθανό σχετικό όφελος από μια δεύτερη αναμνηστική δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων», ωστόσο η 2η αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας και «σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα».
Για τις παραπάνω ομάδες του πληθυσμού η ΕΕΕ «προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης».
Στο έγγραφο αναφέρεται, από την άλλη, πως «σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση».
Οι επιστήμονες κατέληξαν στις παραπάνω συστάσεις έχοντας λάβει υπόψιν, τη διεθνή βιβλιογραφία και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την 1η αναμνηστική δόση, όπως σημειώνεται.
Υπενθυμίζεται, βέβαια, πως «ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου» και πως γι’αυτό το λόγο «πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Η εφαρμογή του αναμνηστικού εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική για την προστασία του πληθυσμού έναντι σοβαρής νόσου από τις νέες παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον του ιού SARSCoV-2. Όπως είναι γνωστό, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.
Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον, και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής Όμικρον BA 1.2, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, εξακολουθούμε να παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς, κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναλογικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών. Παρά τα περιορισμένα μέχρι στιγμής δεδομένα αποτελεσματικότητας, ορισμένες χώρες, λαμβάνοντας υπόψιν τα ποσοστά εμβολιασμού και την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, αποφάσισαν να προτείνουν την χορήγηση 2ης αναμνηστικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την 1η αναμνηστική δόση η ΕΕΕ εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από μια δεύτερη αναμνηστική δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, η 2η αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας. Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού η ΕΕΕ προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης. Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.
Σημειώνεται ότι, όσον αφορά την προστασία έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή Όμικρον και ακόμα περισσότερο έναντι της μόλυνσης, αυτή εξασθενεί σύντομα, ακόμα και μετά την αναμνηστική δόση. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για το λόγο αυτό, πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό, ηλικίας 5 ετών και άνω και της χορήγησης 1ης αναμνηστικής δόσης σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό».