Η συζήτηση γύρω από την προστασία που παρέχουν έναντι του κορονοϊού οι μάσκες έχει ενταθεί εκ νέου καθώς το συγκεκριμένο μέτρο έχει επιστρέψει ως υποχρεωτικό σε σειρά περιστάσεων σε πολλές χώρες, καθώς μεγάλο μέρος του πλανήτη αντιμετωπίζει την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος του ιού.

Σε σχετικό άρθρο της, η Wall Street Journal δημοσιεύει ένα πρακτικό γράφημα με τον χρόνο προστασίας για διαφορετικά είδη μάσκας, επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσαν την άνοιξη του 2021 Αμερικανοί υγειονομικοί για το θέμα αυτό.

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων πως ιικό φορτίο -ικανό να μολύνει- χρειάζεται 25 ώρες για να μεταδοθεί μεταξύ δυο ανθρώπων που φοράνε μάσκα Ν95. Υπενθυμίζεται πως για τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα η N95 αντιστοιχεί στις μάσκες που φέρουν την ένδειξη FFP2.

Από την άλλη, υπολογίστηκε πως χρειάστηκε μόλις μία ώρα για να μεταδοθεί ο κορονοϊός μεταξύ δύο ανθρώπων που φορούν την απλή, χειρουργική μάσκα – πάντα υπό τις προϋποθέσεις ότι ο φορέας και ο αρνητικός στον ιό άνθρωπος βρέθηκαν σε κατάλληλη απόσταση, ότι το ιικό φορτίο βρίσκεται στα αναγκαία επίπεδα κ.ο.κ..

Μικρότερη, ακόμη, φαίνεται πως είναι η προστασία που παρέχει η υφασμάτινη μάσκα, κατά τις ίδιες πηγές.

FFP2 / KN95

Τα παραπάνω εξηγούν γιατί ειδικοί και κυβερνήσεις συστήνουν τη χρήση των μασκών FFP2 / KN95 / N95 ακόμα και σε περιστάσεις και χώρους που αυτή δεν είναι υποχρεωτική.

Εξυπακούεται πως η μέγιστη προστασία για τη χρήση της μάσκας εξασφαλίζεται εφόσον γίνεται κατάλληλη, σύμφωνη με τις οδηγίες χρήση της.

Το γράφημα με τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάδοση του ιού

Στην οριζόντια στήλη βλέπετε τον μη μολυσμένο να φοράει: Τίποτα (Nothnig), Υφασμάτινη Μάσκα (Cloth Mask), Χειρουργική Μάσκα (Surgical Mask) και Μάσκα N95).

Στην κάθετη στήλη είναι ο μολυσμένος όταν φοράει: Τίποτα (Nothnig), Υφασμάτινη Μάσκα (Cloth Mask), Χειρουργική Μάσκα (Surgical Mask) και Μάσκα N95).

Σύγκριση παρεχόμενης προστασίας από τον κορονοϊό μεταξύ διαφορετικών ειδών μάσκας