Αποτελεσματική έναντι όλων των μεταλλάξεων του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού κρίθηκε η θεραπεία αντισωμάτων που ανέπτυξε η GSK μαζί με την αμερικανική Vir Biotechnology, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (7/12) η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, επικαλούμενη νέα στοιχεία από δοκιμές πρώιμου σταδίου.
Ειδικότερα, τα στοιχεία, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους και δημοσιευτεί σε ιατρική επιθεώρηση, δείχνουν ότι η θεραπεία των δύο εταιρειών, η sotrovimab, είναι αποτελεσματική κατά και των 37 μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην πρωτεΐνη ακίδα της παραλλαγής Όμικρον, διευκρινίζει η GSK σε ανακοίνωσή της.
Την περασμένη εβδομάδα, άλλα προκλινικά δεδομένα έδειξαν ότι το φάρμακο αυτό ήταν αποτελεσματικό κατά βασικών μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον. Το φάρμακο sotrovimab είναι σχεδιασμένο να γαvτζώνεται στην πρωτεΐνη ακίδα στην επιφάνεια του νέου κορονοϊού, αλλά η Όμικρον βρέθηκε να έχει έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλάξεων σε αυτήν την πρωτεΐνη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αυτά τα προκλινικά στοιχεία δείχνουν τη δυνατότητα του μονοκλωνικού μας αντισώματος να είναι αποτελεσματικό κατά της πρόσφατης παραλλαγής, της Όμικρον, καθώς και κατά όλων των άλλων που έχουν χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα παραλλαγές ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της GSK Χαλ Μπάρον.