Πολλοί δείχνουν ή δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο νέοι από την πραγματική τους ηλικία.
Ωστόσο, η βιολογική μας ηλικία –που μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την πραγματική μας ηλικία- συχνά παραμένει ένα μυστήριο.
Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι μπορεί να εκτιμήσει με μεγάλη ακρίβεια τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, δημιουργώντας μια τρισδιάστατη απεικόνιση των ρυτίδων και άλλων χαρακτηριστικών του προσώπου του.
Οι ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών συνέλεξαν τρισδιάστατες εικόνες από 332 Κινέζους, ηλικίας από 17 έως 77 ετών, χρησιμοποιώντας μια ειδική κάμερα (3dMDface System).
Από τα δεδομένα που συγκέντρωσαν, μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα «χάρτη γήρανσης» του ανθρώπινου προσώπου και να αναπτύξουν μια μέθοδο για τα πρότυπα γήρανσης του πληθυσμού με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η μελέτη, το πλάτος του στόματος και της μύτης και η απόσταση από το στόμα και τη μύτη αυξάνονται με την πάροδο των ετών, ενώ οι γωνίες των ματιών αρχίζουν να «πέφτουν».
Τα νεότερα πρόσωπα είναι πιο λεία και λεπτά, ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας εμφανίζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους, πιο «γεμάτα» μάγουλα καθώς επίσης και «σακουλιασμένο» δέρμα.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σημάδια στο αίμα σχετίζονται με δείκτες γήρανσης, που εμφανίζονται στα πρόσωπα των ανθρώπων, σημειώνει σχετικό δημοσίευμα του LiveScience.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες που δείχνουν πιο μεγάλες, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης, ενώ οι άντρες που δείχνουν πιο γερασμένοι έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα λευκωματίνης (αλβουμίνης) στο αίμα τους, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο πλάσμα.
«Οι τρισδιάτατες απεικονίσεις μπορούν να αποκαλύψουν τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου και είναι πιο ακριβείς από τις σωματικές εξετάσεις» δήλωσε ο Jing-Dong Han στο LiveScience.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μέχρι την ηλικία των 40 ετών, οι άνθρωποι ίδιας χρονολογικής ηλικίας μπορεί να έχουν έως και κατά έξι χρόνια διαφορετική βιολογική ηλικία (όπως αποτυπώνεται στο πρόσωπό τους).
Μετά τα 40, η διακύμανση στην ηλικία του προσώπου αυξάνεται.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Cell Research.