Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τη μετάλλαξη Μποτσουάνα, που έχει σημάνει συναγερμό και στην Ευρώπη, κρούει ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.
Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στο «Live News», μπορεί να μοιάζει με υπεραντίδραση η κινητοποίηση των χωρών να βάλουν φρένο στην μετάλλαξη του κορονοϊού που έρχεται από την Μποτσουάνα, ωστόσο όταν ξεκίνησε η εξάπλωση των άλλων μεταλλάξεων η αντίδραση ήταν ήπια και αργοπορημένη.
«Τα στοιχεία είναι πολύ λίγα αυτή τη στιγμή, έχουμε μερικές εκατοντάδες δείγματα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το σίγουρο είναι ότι το εν λόγω στέλεχος φέρει μεταλλαγές που είναι πάρα πολύ ανησυχητικές γιατί αλλάζει σε περιοχές κρίσιμες για τον ιό, κρίσιμες και για τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή μπορούν να αχρηστευτούν πριν καν τα χρησιμοποιήσουμε ή να χρειαστεί να σχεδιάσουμε νέα εμβόλια» υπογραμμίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
«Η περιοχή που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των εμβολίων είναι το γονίδιο S του αρχικού στελέχους. Αυτή η ακίδα πλέον έχει 32 νέες μεταλλάξεις. Είναι φοβερός αυτός ο αριθμός μέσα σε ένα στέλεχος» εξηγεί.
«Ο κάθε ιός έχει το δικό του ρυθμό μετάλλαξης. Όσο επιτρέπουμε να διασπείρεται, εισάγει μεταλλάξεις στο γονιδίωμά του. Ο ιός όσο του επιτρέπεται να πολλαπλασιάζεται αλλάζει συνέχεια. Γι’ αυτό το λόγο τη στιγμή που έχουμε τα εργαλεία πρέπει να τα χρησιμοποιούμε αστραπιαία. Έπρεπε να είχαμε εμβολιαστεί όλοι καθολικά στην Ευρώπη και να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό στις πιο φτωχές χώρες. Δυστυχώς, αναλωνόμαστε στη διαμάχη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και ο ιός μας απειλεί συνεχώς, δεν έχουμε ξεφύγει», κατέληξε ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Ο κόσμος κλείνει τα σύνορά του για τη νότια Αφρική
Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στη νότια Αφρική και τα σύνορα ξανακλείνουν: πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών αποφάσισε σήμερα, Παρασκευή, να αναστείλει τις πτήσεις από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, επέβαλαν καραντίνα.
Ο εντοπισμός αυτού του εν δυνάμει πιο μεταδοτικού και με πολλές μεταλλάξεις νέου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, στην Νότια Αφρική. Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εισηγήθηκε να μην λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία απαγόρευσαν τις πτήσεις από την Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες από σήμερα το μεσημέρι.
Η Ιταλία απαγόρευσε την άφιξη στο έδαφός της οποιουδήποτε διέμεινε στην νότια περιοχή της Αφρικής «τις τελευταίες 14 ημέρες».
Στην Ασία, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε παρόμοια απαγόρευση από την Κυριακή, με εξαίρεση τους πολίτες και μόνιμους κατοίκους της.
Στη Γερμανία, όπου το όριο των 100.000 θανάτων από την COVID-19 ξεπεράστηκε χθες, Πέμπτη, μόνον οι Γερμανοί πολίτες θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στη χώρα από σήμερα το βράδυ και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν καραντίνα 14 ημερών, ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι, ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι η εισαγωγή μιας νέας παραλλαγής που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός. Κάποια νοσοκομεία στη Γερμανία έχουν κορεστεί και στο τραπέζι βρίσκεται το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 για όλους στη χώρα, όπως αποφάσισε η Αυστρία.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας επίσης θα αναστείλει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας.
Επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με χώρες στις οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-CοV-2.
Μέτρα για τα ταξίδια σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου έλαβε, το απόγευμα της Παρασκευής, και η Ελλάδα. Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό πως το πρώτο κρούσμα με τη μετάλλαξη Μποτσουάνα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στο Βέλγιο.