Όλες οι παράμετροι για την επιληψία παρουσιάστηκαν σε διάλεξη από τον δρ. Κώστα Μιχαηλίδη, νευρολόγο, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Συνδέσμου Βιολογίας του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου.
Στόχος, η ευαισθητοποίηση του κοινού για την επιληψία, που σήμερα πλήττει περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Τονίστηκε πως επιληπτικοί ήταν μερικοί από τους σπουδαιότερους ανθρώπους στον κόσμο, όπως για παράδειγμα, ο Βλαντίμιρ Λένιν, ο Ιούλιος Καίσαρ, ο Ντοστογιέφσκι και ο Σωκράτης. Πολλοί είναι αυτοί, που σε κάποιο βαθμό παρουσιάζουν ενδείξεις επιληψίας, αλλά η κατάσταση αρχίζει να χειροτερεύει μετά τα 60 χρόνια της ηλικίας τους.
Ο Δρ. Μιχαηλίδης παρουσίασε όλες τις μορφές επιληψίας, με χρήση ειδικών βίντεο, και μίλησε για τους τρόπους που μπορεί να θεραπευθεί. Ωστόσο, δεν έκρυψε την ανησυχία του γιατί από το 2005 έχει σταματήσει η παραγωγή σύγχρονων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της πάθησης. Ο δρ. Μιχαηλίδης έκανε έκκληση να βοηθήσουν όλοι στην προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την παρασκευή και μαζική παραγωγή νέων φαρμάκων.
Στο μήνυμά του, ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, υπενθύμισε πως «το χρώμα μοβ» έχει καθιερωθεί ως χαρακτηριστικό της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την επιληψία. Αυτή η εκστρατεία, σημείωσε, στα θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιολογίας του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας – μετέχοντας στην «Purple Day» – φωταγωγήθηκε χθες το Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας με μοβ φωτισμό. Επίσης, στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, διεξάγεται σήμερα, παζάρι εδεσμάτων και γλυκών, χειροτεχνιών και κοσμημάτων, ενώ θα υπάρχουν παιγνίδια κλπ για τη συλλογή χρημάτων και διανέμεται διαφωτιστικό υλικό. Η «Μοβ Ημέρα», είναι μια διεθνής προσπάθεια αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση του κοινού σε όλο τον κόσμο για την επιληψία.