Τον κώδωνα του κινδύνου για τις γυναίκες που έχουν μεγάλη απώλεια ύψους όσου περνούν τα χρόνια κρούουν οι επιστήμονες τονίζοντας πως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα με νέα σκανδιναβική επιστημονική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας ακόμη κι αν ασκείται μία γυναίκα, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα, εάν όσο μεγαλώνει χάνει περισσότερο ύψος.
Οι ερευνητές από τη Σουηδία και τη Δανία βρήκαν ότι κάθε χαμένο εκατοστό ύψους, όσο μεγαλώνει κανείς, σχετίζεται με 15% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι πιο κοντοί άνθρωποι φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθειες.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Σοφία Κλίνγκμπεργκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του σουηδικού Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», ανέλυσαν στοιχεία για 2.406 γυναίκες σε Σουηδία και Δανία, οι οποίες είχαν γεννηθεί μεταξύ 1908-1952. Μετρήσεις ύψους έγιναν στην αρχή της έρευνας, όταν οι συμμετέχουσες είχαν μέση ηλικία 47 και 44, αντίστοιχα, καθώς και 10 έως 13 χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για άλλα περίπου 18 χρόνια, έτσι ώστε να καταγραφεί η ηλικία και η αιτία θανάτου τους. Συνολικά, 625 γυναίκες πέθαναν (οι 157 από καρδιαγγειακή νόσο και οι 37 από εγκεφαλικό) και σε διάστημα 11 ετών η μέση απώλεια ύψους ήταν 0,8 εκατοστά.
Διαπιστώθηκε ότι όσες είχαν κοντύνει πάνω από δύο εκατοστά είχαν 74% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία στο μέλλον. Κατά μέσο όρο μία μείωση του ύψους κατά ένα εκατοστό σχετιζόταν με μία αύξηση του κινδύνου θανάτου κατά 15%. Ειδικότερα όσον αφορά τον θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας, κάθε χαμένο εκατοστό ύψος αύξανε κατά 21% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου, ενώ για όσες είχαν χάσει περισσότερα από δύο εκατοστά, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ήταν υπερδιπλάσιος, ενώ ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό (αν και το συγκεκριμένο δείγμα ήταν μικρό για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα).
Η μελέτη βρήκε, επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι όσες γυναίκες ασκούνταν τακτικά και πιο εντατικά στον ελεύθερο χρόνο τους, εμφάνιζαν μικρότερη απώλεια ύψους.
«Οι άνθρωποι χάνουν ύψος καθώς γερνάνε, επειδή συμβαίνουν αλλαγές στη σπονδυλική στήλη τους, για παράδειγμα μειώνεται το ύψος των δίσκων μεταξύ των σπονδύλων. Η απώλεια ύψους πιθανώς δεν συνιστά αυτή καθεαυτή παράγοντα κινδύνου, αλλά μάλλον είναι δείκτης για άλλες πραγματικές αιτίες», δήλωσε η δρ Κλίνγκμπεργκ.
Όπως πρόσθεσε, «η έντονη σωματική άσκηση πιθανότατα συνδέεται με μικρότερη απώλεια ύψους τόσο λόγω της μικρότερης απώλειας οστικής μάζας λόγω ηλικίας όσο και λόγω της αυξημένης μυϊκής δύναμης, καθώς και μίας πιο όρθιας στάσης του σώματος». Διευκρίνισε, όμως, ότι ακόμη και οι γυναίκες που ασκούνται, έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη στιγμή που χάνουν ύψος. Η κ. Κλίνμπεργκ συμβούλευσε τις μεσήλικες γυναίκες να ελέγχουν περιοδικά το ύψος τους και να κάνουν κατά καιρούς «τσεκ-απ».