Συστάσεις προς τους πολίτες για την προστασία τους από τον καπνό και τα μικροσωματίδια τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των πυρκαγιών, που ξέσπασαν τα τελευταία 24ωρα σε πολλές περιοχές της χώρας, δίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Newsbeast.
Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού
«Προφανώς οι πυρκαγιές δημιούργησαν ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς παρήγαγαν οξείδια του αζώτου, του θείου και του άνθρακα αλλά και μικροσωματίδια. Όλα αυτά τα εισπνέουμε και επειδή είναι ξένα σώματα προκαλούν φλεγμονή στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό» αναφέρει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Οι συνέπειες της φλεγμονής εξαρτώνται από το εάν ο άνθρωπος που θα εισπνεύσει τα μικροσωματίδια είναι υγιής ή όχι» διευκρινίζει.
«Στα υγιή άτομα που δεν έχουν κάποιο οίδημα ο ερεθισμός φέρνει βήχα και ήπια δυσφορία. Εάν τους προκαλέσουν πιο έντονα συμπτώματα σημαίνει πως έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή προβλήματα όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα κ.ά. και δεν το γνωρίζουν» εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Βασιλακόπουλος: 10% των Ελλήνων νοσεί από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια – Οι μισοί δεν το γνωρίζουν
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο στην Ελλάδα νοσεί από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια το 10% του πληθυσμού (γύρω στο 1 εκατομμύριο άνθρωποι) και οι μισοί τουλάχιστον δεν γνωρίζουν πως πάσχουν από τη νόσο.
«Εάν κάποιος θεωρεί πως είναι υγιής και αναπτύξει συμπτώματα από τα μικροσωματίδια που εισέπνευσε θα πρέπει να πάει σε κάποιον πνευμονολόγο και εν συνεχεία και ακολουθήσει ειδική αγωγή.
Σε όσους έχουν ήδη φλεγμονή του αναπνευστικού (χρόνια αποφρακτική ανεπάρκεια) η φλεγμονή που προκαλείται από την εισπνοή των τοξικών αυτών ουσιών επιδεινώνει την προϋπάρχουσα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από παρόξυνση της νόσου» τονίζει.
«Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει οπωσδήποτε να φορούν μάσκα που ευτυχώς τώρα έχουμε λόγω του κορονοϊού και ταυτόχρονα να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους για να εντατικοποιήσουν την αγωγή που ήδη λαμβάνουν ή να πάρουν μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκων ή να την αρχίσουν εκ νέου εάν για παράδειγμα την έχουν διακόψει» σημειώνει.
Ποιες μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούμε για να προστατευτούμε από τα εισπνεόμενα σωματίδια
Προφανώς η μάσκα που θεωρείται καλύτερη ώστε να χρησιμοποιούμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η υψηλής προστασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας.
«Εάν δεν έχουμε μάσκες υψηλής προστασίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο χειρουργικές ή μία χειρουργική εσωτερικά και μία υφασμάτινη εξωτερικά ώστε να μειωθεί η ποσότητα των εισπνεόμενων σωματιδίων» αναφέρει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Η ποσότητα των μικροσωματιδίων που εισπνεύσαμε μπορεί να είναι 30 φορές περισσότερη από το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπογραμμίζει πως η ποσότητα μικροσωματιδίων που εισπνεύσαμε τις τελευταίες ημέρες μπορεί είναι 30 φορές περισσότερη από το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο.
«Αυτό δεν πρέπει να μας τρομοκρατεί διότι η έκθεση είναι παροδική και όχι μόνιμη και μπορεί να μειωθεί με τη χρήση μάσκας» προσθέτει.