Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από την πιο κοινή αιτία εγκεφαλικού στους ανθρώπους μέσης ηλικίας και στους νεότερους.
Οι ερευνητές απομόνωσαν το γονίδιο αυτό, μελετώντας το DNA σχεδόν 16.000 ασθενών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και διαπίστωσαν, ότι μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης ημικρανιών και πως θα μπορούσε να μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent, η ανακάλυψη αυτή χαρακτηρίστηκε ως «σημαντικό επίτευγμα».
Μια παραλλαγή του γονιδίου PHACTR1 βρέθηκε ότι έχει προστατευτική δράση έναντι μιας κατάστασης, που ονομάζεται διαχωριστικό ανεύρυσμα –ο διαχωρισμός των στρωμάτων των αρτηριών που μεταφέρουν το αίμα στο κεφάλι- και αποτελεί την κύρια αιτία εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους ανθρώπους.
Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την κατάσταση αυτή.
«Η βιοτράπεζα του DNA που έδωσε τις πληροφορίες αυτές μπορεί να μας οδηγήσει σε περισσότερες ανακαλύψεις στο μέλλον» ανέφερε ο καθηγητής κλινικής νευρολογίας στο Royal Holloway του πανεπιστημίου του Λονδίνου, Pankaj Sharma. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη. Τα ευρήματά μας παρέχουν την ευκαιρία για καλύτερη κατανόηση του πώς αυτή η περιοχή του γονιδιώματος φαίνεται να επηρεάζει τις σημαντικές αγγειακές λειτουργίες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν πολύ σημαντικές επιδράσεις στη θεραπεία αυτών των σοβαρών προβλημάτων υγείας» πρόσθεσε ο ίδιος.