Περίπου 12.000 περιπτώσεις του μαύρου μύκητα έχουν καταγραφεί στην Ινδία και η πλειονότητα είναι σε ασθενείς που αναρρώνουν από την Covid-19.
Η σοβαρής μορφής μόλυνση είναι γενικά πολύ σπάνια, έχοντας δείκτη θνησιμότητας που αγγίζει το 50%.
Μαύρος μύκητας: Πώς μπορεί να εξηγείται η νέα, επικίνδυνη επιπλοκή του κορονοϊού
Ειδικοί της υγείας υποδεικνύουν τώρα πως η Ινδία καταγράφει αυτόν τον τρομακτικό αριθμό κρουσμάτων μαύρου μύκητα (μουκορμύκωση) εξαιτίας των υψηλών ποσοστών που έχει σε διαβήτη.
Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, τουλάχιστον 38 χώρες του κόσμου είχαν αναφέρει περιπτώσεις μουκορμύκωσης, με την Ινδία και το Πακιστάν να κρατούν τα σκήπτρα, με 140 κρούσματα ανά 1 εκατ. πληθυσμού ετησίως.
Ο Dr David Denning του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, αυθεντία στον μαύρο μύκητα, λέει τώρα στο BBC πως «η μουκορμύκωση συνδέεται στενά με τον διαβήτη και υπάρχει πολύ [διαβήτης] στην Ινδία».
Στους ασθενείς που ανέρρωναν από Covid-19, το 94% που χτυπήθηκαν από μαύρο μύκητα υπέφεραν επίσης από διαβήτη. Ενώ την ίδια ώρα, το 71% των κρουσμάτων μουκορμύκωσης προέρχονται από την Ινδία.
Όσες χώρες έχουν υψηλά ποσοστά διαβήτη, καταγράφουν επίσης υψηλά ποσοστά μαύρου μύκητα. Όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
Η Βραζιλία ανέφερε επίσης 29 περιπτώσεις μουκορμύκωσης, ενώ και η Ρωσία κατέγραψε ένα κρούσμα σε ασθενή που ανέρρωνε από κορονοϊό.
Για την ώρα, η μουκορμύκωση παραμένει πολύ σπάνια, οι ειδικοί έχουν αρχίσει ωστόσο να ερευνούν και αυτή την επιπλοκή της πανδημίας που αναδύεται πλέον…