Τις περισσότερες φορές, ξεκινώντας μια προσπάθεια απώλειας βάρους, φροντίζετε να περιορίσετε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε ή να επιλέγετε πιο «υγιεινά» τρόφιμα.
Τι συμβαίνει όμως με τα ροφήματα που καταναλώνετε στην καθημερινότητά σας; Μήπως οι «υγρές» θερμίδες περνούν … απαρατήρητες χωρίς να συνυπολογίζονται στην ημερήσια «συγκομιδή» ενέργειας;
Είναι γεγονός ότι τα ροφήματα καταναλώνονται γρηγορότερα σε σύγκριση με τα στερεά τρόφιμα, επιφέροντας αναλογικά μικρότερο αίσθημα κορεσμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ασυναίσθητα στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας και πιθανότατα θερμίδων, ανάλογα με το είδος του ροφήματος, ειδικότερα όταν η κατανάλωσή του γίνεται παράλληλα με κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η συζήτηση με φίλους σε μπαρ ή καφετέριες.
Επιπλέον, το άτομο συνήθως υποεκτιμά το θερμιδικό περιεχόμενο πολλών ροφημάτων, ειδικότερα όταν αυτά καταναλώνονται εκτός σπιτιού, καθώς είτε δε γνωρίζει το σύνολο των συστατικών που περιέχονται στο ρόφημα και σε τι ποσότητες ή θεωρεί λανθασμένα ότι οι θερμίδες κάποιων ροφημάτων είναι «αμελητέες».
Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός καφέ ελληνικού ή στιγμιαίου καφέ με ένα κουταλάκι ζάχαρη, αποδίδει πράγματι ελάχιστες θερμίδες. Όταν όμως η καθημερινή επιλογή είναι ένας καφές τύπου καπουτσίνο ή λάτε σε μεγάλο ποτήρι, το οποίο παρασκευάζεται με πλήρες γάλα, τότε ενδεχομένως να αποδίδει 200-300 θερμίδες και αν μάλιστα καταναλώνεται δύο φορές την ημέρα, τότε μπορεί να «ξεφύγουμε» αρκετά.
Αντίστοιχα, η επιλογή ενός φυσικού χυμού, έναντι του φρούτου, αποδίδει αναλογικά περισσότερες θερμίδες, κάτι το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Ειδικότερα, στην περίπτωση των smoothies, που καταναλώνονται πολλές φορές εκτός σπιτιού ως εναλλακτικές των φρέσκων φρούτων και μπορεί να περιέχουν επίσης γάλα, γιαούρτι, μέλι ή ξηρούς καρπούς, το ενεργειακό περιεχόμενο αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Τέλος, η συνοδεία του φαγητού από ένα αναψυκτικό ή μιας βραδινής εξόδου από 1-2 ποτά μπορεί να μας «φορτώσει» με αρκετές θερμίδες, ειδικά όταν επιλέγονται κοκτέιλ που περιέχουν συχνά λικέρ, χυμούς, ζάχαρη και άλλα συστατικά.
Συνεπώς, πέραν από το φαγητό, απαιτείται προσοχή και στην κατανάλωση ροφημάτων προκειμένου να ελέγξετε πιο αποτελεσματικά την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και να απομακρύνετε τυχόν εμπόδια στην προσπάθεια απώλειας βάρους που ενδεχομένως να μην είχατε σκεφτεί.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές προκειμένου να περιορίσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε από διάφορα ροφήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας:
– Προτιμήστε νερό για να συνοδεύσετε τα γεύματα ή τα σνακ σας.
– Επιλέξτε ολόκληρα φρούτα έναντι των χυμών, καθώς θα σας προμηθεύσουν με λιγότερες θερμίδες και περισσότερες φυτικές ίνες, επιφέροντας παράλληλα μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού.
– Αποφύγετε τους «σύνθετους» καφέδες που μπορεί να περιέχουν πολύ γάλα, σαντιγύ ή σιρόπι με γεύσεις. Επιλέξτε έναν , στιγμιαίο ή ελληνικό καφέ και προσθέστε εσείς γάλα και ζάχαρη ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα.
– Αντικαταστήστε το πλήρες γάλα με το αντίστοιχο χαμηλών λιπαρών.
– Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Εάν βγαίνετε συχνά, επιλέξτε ένα ποτήρι κρασί και αποφύγετε τα «βαριά» ποτά και τα κοκτέιλ που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες. Επιπλέον, μπορείτε μερικές φορές αντί για αλκοολούχο ποτό να προτιμήσετε φυσικό μεταλλικό νερό με μια φέτα λεμόνι.
Πηγή: neadiatrofis.gr