Ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, ξεκαθάρισε πως δεν θα τελειώσουμε εύκολα με τον κορονοϊό, ενώ αναφέρθηκε και στις πατέντες των εμβολίων και τα δεδομένα για την υπομετάλλαξη του βρετανικού στελέχους του ιού.
Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την απόφαση των ΗΠΑ για την άρση των πατεντών, λέγοντας: «είχα καταθέσει και παγκόσμια την πρόταση για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020 με άρθρο μου στους Times του Λονδίνου και μετά ακολούθησε αρθρογραφία σε πολλές εφημερίδες. Είναι ιστορικής σημασίας η απόφαση των ΗΠΑ όπως και η στήριξη την οποία έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ από πολλές χώρες παγκόσμια. Το αν μπορεί να γίνει γρήγορα.
Όχι, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Γι’ αυτό είχα πει ήδη από πέρυσι, ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πάρει διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών για τις φαρμακευτικές εταιρείες που μπορούν να παράξουν εμβόλια. Δεν αναφέρομαι στις ελληνικές, γιατί άκουσα και τον εκπρόσωπο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που είπε ότι θέλουν πάνω από 12 μήνες για να προσαρμοστούν.
Δε θέλουμε με μια πολιτική άρσης να σταματήσουμε τα κίνητρα προς τη φαρμακοβιομηχανία να παράγουν εμβόλια. Η αρχική πρόταση που έγινε και κατατέθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Απρίλιο του 2020 στη γερμανική εφημερίδα FAZ ήταν ότι θα πρέπει να γίνει άρση της πατέντας, με ανταμοιβή των εταιρειών παράλληλα με την άρση και τη μεταφορά της τεχνογνωσίας».
«Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορονοϊό»
Στη συνέχεια ο καθηγητής ανέφερε: «Οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν τα εμβόλια που έχουμε τώρα αλλά και νέα εμβόλια για πάρα πολλά χρόνια στο μέλλον δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορονοϊό… Απλώς τον αντιμετωπίζουμε με τους εμβολιασμούς.
Χωρίς μαζική παραγωγή θΑ έχουμε ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου δεν είναι πάντα δυνατό να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, κι ιδιαίτερα αν κυκλοφορήσει ο ιός σε ανοσοκατασταλμένους πληθυσμούς, αυξάνεται η πιθανότητα μεταλλάξεων. Επομένως ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που θα περισσέψουν στην ΕΕ, το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα έχουμε 700 εκατ. δόσεις απ’ ό,τι χρειαζόμαστε στην ΕΕ, αλλά αυτές αντιστοιχούν σε 350 εκατ. του παγκόσμιου πληθυσμού – περίπου το 5%. Αν δώσουν όλοι τις δόσεις που τούς περισσεύουν από το Δυτικό κόσμο δε θα φτάνουν να εμβολιάσουν πάνω από το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού».
Τα δεδομένα από την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης
Για την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης ο Ηλίας Μόσιαλος διευκρίνισε ότι «θα δούμε στο επόμενο διάστημα αν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, αν θα υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία και πόσο βαριές θα είναι αυτές οι εισαγωγές, έτσι θα βγάλουμε συμπεράσματα μέσω της κλινικής έρευνας η οποία είναι εκτεταμένη στη Μεγάλη Βρετανία
Έχουμε όμως κάποιες πρώτες απαντήσεις από την ινδική κυβέρνηση όσον αφορά τη διπλή ινδική μετάλλαξη, ότι το δικό τους τοπικό εμβόλιο, το Covaxin που είναι ένας αδρανοποιημένος κορωνοϊός πιάνει αυτή τη μετάλλαξη και την αντιμετωπίζει».
«Κανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα»
Για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις γυναίκες παραγωγικής ηλικίας, ο καθηγητής δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα όχι μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά κανένα εμβόλιο, ούτε τα mRNA εμβόλια.
«Αν θέλουν να έχουν επιλογή αυτό θα γίνει προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου όταν η χώρα μας θα έχει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε πολύ περισσότερες ποσότητες από αυτά τα δύο εμβόλια, και από το Σεπτέμβριο και μετά αυτά τα εμβόλια θα κυριαρχήσουν» διευκρίνισε.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος τόνισε: «Επίσης, η περίπτωση ιδιάζουσας θρόμβωσης που μπορεί να συμβεί αν κολλήσουμε κορωνοϊό, η πιθανότητα είναι 10 φορές μεγαλύτερη αν κολλήσουμε τον κορωνοϊό, σε σχέση με την απειροελάχιστη πιθανότητα με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Οπότε οι αποφάσεις έτσι παίρνονται… Τι είναι πιο πιθανό να μάς συμβεί. Αν είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε, προφανώς και κάνουμε το εμβόλιο. Αν θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να κολλήσουμε, τον κορονοϊό γιατί είμαστε κάπου απομονωμένοι εντελώς και δεν μας πλησιάζει κανείς, τότε πιθανώς υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα επιλογής σε αργότερο χρονικό διάστημα».