Η εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα δεν θα μπορέσει να αναχαιτιστεί πριν από το τέλος του 2014, ενώ μια από τις κυριότερες προκλήσεις να είναι να αποτραπεί η εξάπλωσή της στην Αφρική, εκτίμησαν σήμερα δύο εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επέστρεψαν από μια αποστολή στην περιοχή.
Με δεδομένη «την ταχεία εξάπλωση» της ασθένειας, «δεν θα τελειώσουμε πριν το τέλος του έτους με την επιδημία και η ελπίδα μας είναι να καταφέρουμε ως τότε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Φιλίπ Μογκάν της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (ECHO) της Επιτροπής.
Για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα όλα θα πρέπει να πάνε καλά, εκτίμησε από την πλευρά του ο Μάρκους Κορνάρο, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Συνεργασίας (DEVCO) της Επιτροπής.
Αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες των χωρών οι οποίες πλήττονται θα πρέπει να επιδείξουν «ισχυρά ηγετικά στοιχεία», να υπάρξει «μαζική διεθνής υποστήριξη» και οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται «να πάρουν ατομικά ο καθένας τους τα πράγματα στα χέρια τους», ενώ πρόσθεσε ότι η απομόνωση των ασθενών είναι το κλειδί για την αναχαίτιση της επιδημίας.
Οι δύο άνδρες επέστρεψαν από μια αποστολή στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία μαζί με τη Γουινέα.
«Αν η επιδημία εξαπλωθεί πέρα (από τις χώρες αυτές), τότε θα πρόκειται για μια επιπλέον πρόκληση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα μέρος της απάντησης της ΕΕ είναι να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται επαρκή μέτρα πρόληψης στις γειτονικές χώρες και την Αφρική» στο σύνολό της, υπογράμμισε ο Κορνάρο.
Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση να μην απομονώνονται οι πληγείσες περιοχές, κάτι το οποίο ζητούν επίμονα οι οργανώσεις αρωγής. Η διατήρηση των δεσμών, κυρίως των αεροπορικών συνδέσεων «είναι ζωτικής σημασίας από ψυχολογική και επιμελητειακή πλευρά», επεσήμανε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιηθεί αποδεσμεύοντας 150 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της υπέρ των περιοχών οι οποίες πλήττονται, μια συνεισφορά την οποία συμπληρώνουν τα κράτη μέλη με δεσμεύσεις που πλέον φτάνουν τα 78 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Επιτροπή.