Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία είναι μια πολλή σοβαρή νόσος τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες και αποτελεί μια από τις βασικότερες επιπλοκές της γρίπης.
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής παιδιατρικής και πρόεδρος της παγκόσμιας παιδιατρικής εταιρείας, Α. Κωνσταντόπουλος, ένα εκατομμύριο παιδιά θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ετησίως αν είχαν εφαρμοστεί σωστά προγράμματα πρόληψης σε όλο τον κόσμο.
Κάθε 20 δευτερόλεπτα χάνεται η ζωή ενός παιδιού κάτω των 5 ετών εξαιτίας της πνευμονίας σε όλο τον κόσμο ενώ αύριο είναι η παγκόσμια ημέρα πνευμονίας.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Όπως εκτιμούν, η μάχη κατά της πνευμονίας μπορεί να κερδηθεί με τη χρήση εμβολίων και την έγκαιρη αντιμετώπισή της.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε ότι η εξέλιξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας οδήγησε στην ανακάλυψη και παραγωγή νέας γενιάς εμβολίων, που έχουν χαμηλό επίπεδο αντιδραστικότητας και υψηλά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
«Με την έναρξη των εμβολιασμών από τον 4ο μήνα της ζωής ενός παιδιού αυτό αποκτά αρκετά νωρίς υψηλό επίπεδο προστατευτικών αντισωμάτων» τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι ένα σημαντικό όπλο που προστέθηκε στη φαρέτρα της επιστήμης είναι το νέο δεκατριδύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο το οποίο μετά την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και αποζημιώνεται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.