Η αποφυγή του πρωινού στην παιδική ηλικία, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στη μετέπειτα ζωή του ατόμου.
Αυτό υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι βρήκαν ότι όσα παιδιά δεν τρώνε πρωινό κάθε μέρα, μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, καθώς μεγαλώνουν.
Μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ, της Γλασκώβης και το St George του Λονδίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό είναι πιο πιθανό να είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη – παράγοντας «κλειδί» της συγκεκριμένης ασθένειας.
Μελέτησαν περισσότερα από 4.000 παιδιά ηλικίας 9-10 ετών, παρακολουθώντας πόσο συχνά έτρωγαν πρωινό και από τι αποτελούνταν αυτό.
Διαπίστωσαν ότι όσα ξεκινούσαν την ημέρα τους χωρίς το «πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας», παρουσίαζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν δείκτες αίματος που συνδέονται με τον κίνδυνο διαβήτη, σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο PLOS Medicine, καταλήγει ότι προκειμένου κανείς να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, πρέπει να προσθέσει στο πρωινό του τις φυτικές ίνες.