Ένας μύθος ή μια φήμη δεν είναι δύσκολο να διαδοθεί όπως για παράδειγμα ότι το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο. Ακόμα και ο Πόπαϊ ήταν δυνατός γιατί έτρωγε σπανάκι… Μάλλον δεν ήξερε και αυτός.
Όσο και αν ακούγεται παράξενο αυτός ο μύθος βγήκε από ένα λάθος: οι ερευνητές όταν μέτρησαν την περιεκτικότητα του σπανακιού σε σίδηρο αντί να γράψουν 3,60 mg/100 γραμμάρια έγραψαν 36,0mg…
Που σημαίνει η μετακίνηση της υποδιαστολής μια θέση το έκανε μύθο! Χρειάστηκαν να περάσουν πολλές δεκαετίες για να αναγνωρισθεί το λάθος που σημαίνει ότι αυτή η εντύπωση πέρασε από γενιά σε γενιά.
Σε γενικές γραμμές οι τροφές που είναι πλούσιες πηγές σιδήρου είναι τα δημητριακά(μούσλι), όσπρια (όπου στις φακές η απορρόφηση του σιδήρου αυξάνεται αν προσθέσουμε λεμόνι), λαχανικά και από το κρέας (που είναι η πλουσιότερη πηγή) όλα τα εντόσθια, το συκώτι και πρώτο όλων είναι η σπλήνα του αρνιού με 38,7 mg/ 100 γραμμάρια.