Καμία σχέση δεν έχει το σύνδρομο Guillain-Barré, που προκαλεί παράλυση, με το εμβόλιο για τον κορονοϊό σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, Καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ ότι 40χρονη νοσηλεύτρια παρέλυσε στα κάτω άκρα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Μega, ξεκαθάρισε ότι σε όλο τον κόσμο ως σήμερα έχουν γίνει 150 εκατ. εμβόλια και δεν έχει υπάρξει ποτέ αυτή η επιπλοκή.
Πρόσθεσε ακόμα ότι η επίσημη οδηγία των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) είναι ότι όσοι έχουν περάσει Guillain-Barré στο παρελθόν, οφείλουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο για τον κορονοϊό, καθώς αν νοσήσουν από Covid έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Guillain-Barré από ό,τι ένας άνθρωπος που δεν νοσεί από κορονοϊό.
Όπως εξηγεί, «το σύνδρομο αφορά ξεκινάει από περιφερική παράλυση αλλά μπορεί να πάει και προς τα πάνω και να παραλύσουν οι μυς της αναπνοής και να χρειάζεται κανείς αναπνευστήρα. Αυτό βέβαια αφορά σπάνιες περιτπτώσεις. Το σύνηθες είναι με την κατάλληλη αγωγή το σύνδρομο αυτό να αποκαθίσταται πλήρως».
«Πριν φτάσουμε να συνδέσουμε αιτιολογικά ένα γεγονός που παρατηρήθηκε χρονολογικά, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος όλων των πιθανών λοιμώξεων που μπορεί να είχε η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια, ακόμα και αυτών που ήταν υποκλινικές και δεν τις κατάλαβε. Πρέπει να γίνει πλήρης εργαστηριακός έλεγχος. Μπορεί το νοσοκομείο της Κέκρυρας να μην έχει τη δυνατότητα να ελέγξει όσα χρειάζεται», επισημαίνει.
Προσθέτει ακόμα ότι: «αν συμβαίνει αυτή η επιπλοκή θα έχουμε την πρώτη περιγραφή στον κόσμο αυτή της επιπλοκής μετά από 150 εκατ. δόσεις. Μιλάμε δηλαδή για κάτι εξαιρετικά σπάνιο».
«Το Guillain-Barré εμφανίζεται ανά δύο περιστατικά στις 100.000. Αυτοί που έχουν κορονοϊό, με βάση εργασία που έχει γίνει, έχει 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθει Guillain-Barré όποιος νοσήσει από κορονοϊό», υπογραμμίζει.