Η εκστρατεία προώθησης της περιτομής στην υποσαχάρεια Αφρική για τη μείωση των κινδύνων από τον ιό του AIDS ενισχύεται από νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο 20ό διεθνές συνέδριο για το AIDS που διεξάγεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας: οι περιτετμημένοι άνδρες είναι όλο και πιο απρόθυμοι στη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων χωρίς προφυλακτικό.
Τρεις προγενέστερες μελέτες είχαν ήδη δείξει ότι για τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV κατά 60%. Το αποτέλεσμα αυτό ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνιστά προληπτικά την επέμβαση, σε όσους επιθυμούν, μαζί με τη χρήση προφυλακτικού.
Ωστόσο ορισμένοι εμπειρογνώμονες εξέφραζαν ανησυχία μήπως οι περιτετμημένοι άνδρες, πεπεισμένοι ότι η επέμβαση αυτή αποτελεί ασπίδα προστασίας, αρχίσουν να παραμελούν τη χρήση προφυλακτικού.
Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο 20ό διεθνές συνέδριο για το AIDS δεν διαπιστώνει τεκμήρια που υποστηρίζουν την εκδοχή αυτή.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι στο Σικάγο ερώτησαν τουλάχιστον 3.000 άνδρες ηλικίας 18 έως 35 ετών στην επαρχία Νιάνζα της Κένυας που είχαν ενημερωθεί για την περιτομή, τις σεξουαλικές σχέσεις με προφυλακτικό και τις εξετάσεις για το AIDS.
Στην αρχή της έρευνας, οι μισοί μεταξύ αυτών αποφάσισαν να υποβληθούν σε περιτομή. Επί δύο χρόνια, όλοι οι συμμετέχοντες ερωτούνταν ανά εξάμηνο για τη σεξουαλική τους ζωή.
Στα δύο αυτά χρόνια, η σεξουαλική τους δραστηριότητα (περιτετμημένων και μη) αυξήθηκε, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.
Ωστόσο οι επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές — πολλοί ερωτικοί σύντροφοι, σύναψη σεξουαλικών σχέσεων αντί χρημάτων η δώρων μειώθηκαν, ενώ αυξήθηκε η χρήση προφυλακτικών.
Οι περιτετμημένοι άνδρες πίστευαν ότι έχουν μειώσει τον κίνδυνο να προσβληθούν από το AIDS. Ενώ το 30% μεταξύ αυτών θεωρούνταν άτομα υψηλού κινδύνου πριν από την επέμβαση, το ποσοστό μειώθηκε σε 14% μετά την επέμβαση.
Μεταξύ αυτών που αποφάσισαν να μην κάνουν περιτομή, το 24% θεωρείτο κατηγορία υψηλού κινδύνου στην έναρξη της μελέτης και 21% στο τέλος.
Ωστόσο αυτή η διαφορά αντίληψης δεν βασιζόταν σε διαφορετικές σεξουαλικές συμπεριφορές. Δεν σημαίνει ότι επειδή οι άνδρες είχαν κάνει περιτομή χρησιμοποιούσαν λιγότερο το προφυλακτικό σε σχέση με τους μη περιτετμημένους.
«Οι χώρες που σταμάτησαν τα προγράμματα περιτομής για ιατρικούς λόγους εξαιτίας της έλλειψης αποδείξεων για περιορισμό των κινδύνων δεν πρέπει πλέον να έχουν ανησυχίες για το θέμα αυτό», γράφει η επιστήμονας Νέλι Ουέστερκαμπ, του Πανεπιστημίου του Ιλινόι.
Παράλληλα άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στη Μελβούρνη δείχνει ότι η προσφορά μιας αποζημίωσης στους άνδρες, για παράδειγμα υπό μορφή κουπονιών για αγορά τροφίμων, αξίας 9 ή 15 δολαρίων (6,5 ή 11 ευρώ), είναι ένα καλό κίνητρο στην εκστρατεία υπέρ της περιτομής.
Ο ΠΟΥ και η UNAIDS συνιστούν την περιτομή, σε εθελοντική βάση, σε 14 χώρες της ανατολικής και νότιας Αφρικής όπου ο ιός καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά.
Ωστόσο ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί άνδρες δεν κάνουν περιτομή για να μην υποβληθούν στα έξοδα της επέμβασης και της μεταφοράς προς και από την κλινική.
Συνεπώς, το 9% μεταξύ αυτών που λάμβαναν το κουπόνι των 15 δολαρίων επέλεξαν να κάνουν περιτομή τους επόμενους δύο μήνες. Στην ομάδα που λάμβανε κουπόνι 8,75 δολαρίων, το 6,6% εγχειρίστηκε, ενώ στην ομάδα που λάμβανε κουπόνι 2,50 δολαρίων το ποσοστό ήταν 1,9%. Η ομάδα που δεν λάμβανε καμιά αποζημίωση το ποσοστό αποδοχής ήταν 1,6% τους επόμενους δύο μήνες.
Παράλληλα ερευνητές του AIDS ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια επικείμενη θεραπεία της νόσου.
Η ανάπτυξη μιας θεραπείας για όσους έχουν ήδη μολυνθεί θα χρειαστεί «πολλά χρόνια», δήλωσε ο Στίβεν Ντικς, ερευνητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Ο Ντικς, συμπροήδρευσε στο διήμερο συμπόσιο θέμα του οποίου ήταν οι έρευνες για μια θεραπεία του ιού HIV , το οποίο προηγήθηκε του 20ού διεθνούς συνεδρίου.
Τριάντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με τον ιό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.