Εμπνευσμένος από το βουδιστικό διαλογισμό, ο βασισμένος στη γνώση και συναίσθηση διαλογισμός (mindfulness meditation) αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του στρες. Βασική αρχή του είναι το να ζούμε «στη στιγμή» και να σπαταλάμε όσο λιγότερο χρόνο γίνεται, αναπολώντας το παρελθόν και ανησυχώντας για μελλοντικά προβλήματα. Πρόκειται για μία πρακτική, που βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να ξεπεράσουν τις αρνητικές τους σκέψεις, δίνοντας βάρος στις μικρές απολαύσεις.
Ο διαλογισμός αυτός, λοιπόν, υποστηρίζουν ειδικοί ότι μπορεί να έχει μια σχεδόν άμεση επίδραση στη μείωση του στρες. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι τρεις διαδοχικές ημέρες διαλογισμού των 25 λεπτών μπορεί να έχουν δραματική επίδραση στα επίπεδα του στρες.
«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν τις πρακτικές του διαλογισμού για τη μείωση του στρες. Ωστόσο, γνωρίζουμε λίγα για το πόση ώρα θα πρέπει να κάνουμε για να έχουμε τα επιθυμητά οφέλη στην υγεία μας», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας J. David Creswell, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Κολέγιο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Dietrich.
Για τη μελέτη, ο Creswell και η ερευνητική του ομάδα, παρακολούθησαν 66 υγιή άτομα, ηλικίας 18-30 ετών, που συμμετείχαν σε ένα πείραμα τριών ημερών. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαλογισμού των 25 λεπτών για τρεις συνεχόμενες ημέρες και οι υπόλοιποι συμπλήρωσαν ένα τριήμερο πρόγραμμα γνωστικής κατάρτισης, στο οποίο κλήθηκαν να αναλύσουν ένα ποίημα, ώστε να ενισχύσουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Στη συνέχεια, ζητήθηκε και από τις δύο ομάδες να πραγματοποιήσουν μία απαιτητική ομιλία και μαθηματικές ασκήσεις μπροστά σε αξιολογητές.
Το αποτέλεσμα; Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι έλαβαν τη σύντομη εκπαίδευση διαλογισμού ανέφεραν μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στο στρες.
Πηγή: vita.gr