Όσο λιγότερες ώρες κοιμάται ένας ενήλικας, τόσο πιο γρήγορα γερνά και συρρικνώνεται ο εγκέφαλός τους.
Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον ερευνητές από τη Σιγκαπούρη, οι οποίοι αναφέρουν ότι η έλλειψη ύπνου ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την εμφάνιση άνοιας στους ηλικιωμένους.
Η ομάδα των ερευνητών από το τμήμα Ιατρικής της σχολής Duke-NUS μελέτησε 66 ηλικιωμένους Κινέζους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια γύρω από τις συνήθειες ύπνου τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες εμφάνιζαν συμπτώματα ταχύτερης διεύρυνσης της κοιλίας και μείωσης της απόδοσης των γνωστικών τους λειτουργιών.
Προηγούμενες μελέτες αναφέρουν επίσης την επίδραση που έχει η διάρκεια του ύπνου στις γνωστικές λειτουργίες σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες. Ωστόσο, παρότι η ταχύτερη διεύρυνση της κοιλίας του εγκεφάλου αποτελεί ένα δείκτη για τη γνωστική παρακμή και την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, μέχρι τώρα δεν είχαν μελετηθεί οι επιδράσεις του ύπνου σε αυτούς τους δείκτες.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου αποτελεί ένα δείκτη γήρανσης του εγκεφάλου» ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Dr June Lo και συνέχισε: «Οι επτά ώρες ύπνου την ημέρα για τους ενήλικες είναι ιδανικές για να πετύχει κανείς βέλτιστη απόδοση σε γνωστικά τεστ σε υπολογιστή».
«Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την καλή υγεία και την ψυχική ευημερία του ανθρώπου» πρόσθεσε από την πλευρά του ο καθηγητής του πανεπιστημίου Warwick, Francesco Cappuccio. «Η βελτίωση των συνηθειών ύπνου στις μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της μείωσης των λειτουργιών του εγκεφάλου που παρατηρούνται με το πέρασμα του, ή μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την ταχεία μείωση που οδηγεί σε άνοια.