Ένα από τα πρώτα και πιο βασικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος που ακολουθεί ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι η δυσκοιλιότητα. Το γεγονός αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω του ότι ξεκινώντας ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο τρώμε λιγότερο.
Τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, η μείωση της ποσότητας του φαγητού και κυρίως του λιπαρού φαγητού, μπορεί αρχικά να «σοκάρει» το έντερό μας, με πιθανή δυσκοιλιότητα, ιδιαιτέρως τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες της δίαιτας. Παράλληλα, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί και ως μια ψυχολογική αντίδραση του οργανισμού στη νέα κατάσταση.
Το γεγονός δηλαδή ότι ένας άνθρωπος ξεκινώντας ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μπαίνει σε μια διαδικασία ελέγχου, αλλάζει την καθημερινότητά του, μπορεί να έχει ως πρώτο επακόλουθο μια κακή εντερική λειτουργία.
Επιπρόσθετα, τους καλοκαιρινούς μήνες ιδρώνουμε αρκετά και ο οργανισμός μας χάνει πολλά υγρά, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται και το γαστρεντερικό σύστημα, με συχνό επακόλουθο την κακή εντερική λειτουργία. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σωστά, χωρίς πανικό και τεχνητές λύσεις.
Και αυτό που πρωτίστως πρέπει να κάνουμε είναι να αυξήσουμε την πρόσληψη υγρών αλλά και φυτικών ινών στη διατροφή μας μέσα από την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως, ανάλατων ξηρών καρπών και δημητριακών πρωινού ολικής αλέσεως.
Όσον αφορά τα δημητριακά πρωινού, με δεδομένο το ότι αποτελούν τρόφιμα που συστήνεται να καταναλώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, καλό είναι όπως ήδη αναφέρθηκε να είναι ολικής αλέσεως. Κατά αυτόν τον τρόπο έχουμε μια συστηματική και σίγουρη πηγή φυτικών ινών καθημερινά στη δίαιτά μας, που εκτός των άλλων θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και να συνεχίσουμε χωρίς προβλήματα την προσπάθειά μας.
Από το Χάρη Γεωργακάκη
Κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc
Διευθυντή επιστημονικής ομάδας και διατροφικού portal «Νέα Διατροφής»