Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων γνωμοδότησε θετικά για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από τις Pfizer και BionTech, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει την είδηση μέσω twitter.
«Είναι μια αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να παρέχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους! Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μόλις εξέδωσε θετική επιστημονική γνώμη για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Στο μήνυμά της στο twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δράσει άμεσα και αναμένεται απόψε η επίσημη απόφαση από την Κομισιόν.
It’s a decisive moment in our efforts to deliver safe & effective vaccines to Europeans!
The @EMA_News just issued a positive scientific opinion on the #BioNTech / @pfizer vaccine.
Now we will act fast. I expect a @EU_Commission decision by this evening.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 21, 2020
Η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Εμερ Κουκ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως: «Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech».
Κυριακίδου: Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ
«Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σημειώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανσιμός Υγείας συνέστησε την υπό όρους άδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.
Eιδικότερα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε: «Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως».
«Ντόμινο» εξελίξεων με τη μετάλλαξη του κορονοϊού – Έκτακτη σύσκεψη του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ
«Ντόμινο» εξελίξεων στην ΕΕ και παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Μεγάλης Βρετανίας ότι εντοπίστηκε νέο στέλεχος του κορονοϊού το οποίο είναι κατά 70% είναι πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο.
Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00, η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα, το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.
Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα, στη χώρα μας, από τις 6 το πρωί τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Ωστόσο, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού αναμένεται να αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.
Η ελληνική ταξιδιωτική οδηγία
Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/. Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.
Ως προς την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του. Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους. Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.
Χώρες στον κόσμο βάζουν στον «πάγο» το Ηνωμένο Βασίλειο
Μορφή ντόμινο έχουν πάρει από την Κυριακή οι αποφάσεις αρκετών χωρών ανά τον πλανήτη χωρών για διακοπή συνδέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις ανακοινώσεις του Λονδίνου για την ανίχνευση νέου στελέχους του κορονοϊού, που ευθύνεται για την εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19 στην Βρετανία.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, έσπευσαν να λάβουν μέτρα, ενώ αποφάσεις αναμένονται αύριο και σε κεντρικό επίπεδο, καθώς συνεδριάζει ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε πως η ΕΕ προσανατολίζεται σε διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με τη Βρετανία.
Η απόφαση της Γερμανίας δεν αφορά προς το παρόν παρά τις πτήσεις και, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή, θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν παραλλήλως κοινή στάση σε ό,τι αφορά τις χερσαίες και τις θαλάσσιες συνδέσεις.
Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προσώπων προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες. «Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίστηκε από την γαλλική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία ανακοίνωσαν διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Για την Ιρλανδία η διακοπή των πτήσεων θα διαρκέσει «τουλάχιστον» 48 ώρες και θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχαν το απόγευμα συνομιλίες σχετικά με το θέμα.
Η έλλειψη συντονισμού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησε την Ισπανία να ζητήσει την διαμόρφωση κοινής στάσης, απευθύνοντας έκκληση για την αποφυγή μονομερών ενεργειών.
Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου στελέχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του.
Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους.
Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι, όπως και οι αρχές πολλών ακόμη κρατών, αποφάσισε να απαγορεύσει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία και άλλες χώρες μετά τον εντοπισμό καινούργιου, ακόμη πιο μολυσματικού στελέχους του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Κατόπιν οδηγιών του προέδρου (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφασίστηκε να επιβληθεί προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το ΗΒ, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική προς τη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα μέσω Twitter.
Οι αρχές του Καναδά αποφάσισαν, όπως αυτές σε πολλές ακόμη χώρες, να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον εντοπισμό στη χώρα αυτή καινούργιου στελέχους του νέου κορονοϊού, μετέδωσε χθες βράδυ το τηλεοπτικό δίκτυο CBC.
Η απόφαση επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ειδοποίηση του υπουργείου Μεταφορών προς τους αερομεταφορείς, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του CBC.
Δυνάμει της απόφασης, οι επιβατικές πτήσεις από το ΗΒ αναστέλλονται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η αναστολή δεν αφορά τις πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων ή περιπτώσεις που κάποιο αεροσκάφος χρειάζεται να προσγειωθεί για λόγους ασφαλείας.
Η απόφαση ακολούθησε συνεδρίαση μελών του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ιρλανδία, αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις πτήσεις και τις μετακινήσεις από το βρετανικό έδαφος προς την επικράτειά τους, εν μέσω ανησυχίας για το καινούργιο στέλεχος του SARS-CoV-2.
Κόμματα της αντιπολίτευσης του Καναδά κάλεσαν νωρίτερα χθες την κυβέρνηση του Τριντό να προχωρήσει αμέσως στην αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, κατηγορώντας την ότι άργησε να κλείσει τα σύνορα όταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού.
Αναστολή από και προς Αργεντινή και Χιλή
Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Χιλής ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι αναστέλλονται οι επιβατικές πτήσεις από και προς τη Βρετανία, μετά τον εντοπισμό καινούργιου στελέχους του νέου κορονοϊού στη χώρα αυτή.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής διευκρίνισε ότι η τελευταία πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιτραπεί να προσγειωθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του μέτρου είναι αυτή που αναμένεται να φθάσει στο Μπουένος Άιρες σήμερα το πρωί.
Το πλήρωμα και οι επιβάτες θα τεθούν σε επταήμερη καραντίνα, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση της Χιλής ανέφερε ότι θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και είχαν βρεθεί στο ΗΒ τις προηγούμενες 14 ημέρες να εισέρχονται στην επικράτεια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το Σαντιάγο.
Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση του Καναδά έκανε επίσης γνωστό ότι, όπως και οι αρχές σε πολλές άλλες χώρες, αποφάσισε να αναστείλει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία.
Eπείγουσα σύσκεψη και υπό τον Μπόρις Τζόνσον
Επείγουσα σύσκεψη έχει συγκαλέσει για σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με θέμα τις μεταφορές και τις μετακινήσεις, μετά το ντόμινο απαγορεύσεων πτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες προς το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη χώρα.
«Ο πρωθυπουργός συγκαλεί επείγουσα σύσκεψη» ανέφερε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ανησυχία στον ΠΟΥ
Σε επιφυλακή για την μετάλλαξη του κορονοϊού βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η μετάλλαξη ξέφυγε από τη Μεγάλη Βρετανία και εμφανίζεται και σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία και η Αυστραλία.
Η μετάλλαξη αυτή εξαπλώνεται γρηγορότερα, αλλά δεν θεωρείται πιο θανατηφόρα.
Πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι το νέο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.
Στη Μεγάλη Βρετανία, μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, βρίσκονται πλέον σε καθεστώς αυστηρότερων περιορισμός σε μια προσπάθεια περιορισμού της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού.