Μπορεί το Sputnik-V να είναι το πιο γνωστό εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η Ρωσία, αλλά δεν είναι το μόνο. Η χώρα αναπτύσσει 26 είδη εμβολίων σε 17 επιστημονικά κέντρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (16/12) η επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής για την Προστασία του Καταναλωτή (Rospotrebnadzor), Άννα Ποπόβα.
Η ίδια ανακοίνωσε ότι οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του δεύτερου ρωσικού εμβολίου EpiVacCorona το οποίο ανέπτυξε το επιστημονικό κέντρο Vector στο Νοβοσιμπίρσκ, στις οποίες συμμετείχαν 150 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών, θα ολοκληρωθούν σήμερα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ποπόβα είπε επίσης ότι η Ρωσία προμήθευσε με 1,5 εκατομμύριο διαγνωστικά τεστ του κορονοϊου 45 χώρες.
Στη Ρωσία έχουν εγκριθεί δύο ρωσικά εμβόλια κατά του κορονοϊού. Το Sputnik-V που ανέπτυξε το επιστημονικό ινστιτούτο Γκαμαλέι και το EpiVacCorona το οποίο ανέπτυξε το επιστημονικό κέντρο Vector. Σύντομα ενδέχεται να εγκριθεί και τρίτο ρωσικό εμβόλιο που ανέπτυξε το εθνικό επιστημονικό κέντρο έρευνας και παρασκευής ανοσοβιολογικών σκευασμάτων «Μ. Τσουμακόφ».
Περισσότεροι από 12.000 Μοσχοβίτες έχουν εμβολιασθεί από τις 5 Δεκεμβρίου
Περισσότεροι από 12.000 κάτοικοι της Μόσχας έχουν εμβολιασθεί από τις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα που άρχισε ο μαζικός εμβολιασμός, μέχρι σήμερα ανακοίνωσαν οι Αρχές της πόλης, αναφέροντας ότι μετά από μερικές εβδομάδες θα αρχίσει να λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής εμβολίου.
Νωρίτερα ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι μετά από μερικές εβδομάδες ο εμβολιασμός θα είναι προσιτός για όλους τους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας.
Οι αρχές της Μόσχας προτίθενται να εμβολιάσουν με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού 6-7 εκατομμύρια άτομα, ενώ ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας θεωρεί ότι μετά τον εμβολιασμό οι κάτοικοί της θα μπορούν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους χωρίς περιορισμούς.
Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού ξεκίνησε στη Μόσχα στις 5 Δεκεμβρίου. Τα 70 κέντρα εμβολιασμού που έχουν δημιουργηθεί, λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και προσέρχονται σ’ αυτά οι Μοσχοβίτες που θέλουν να εμβολιασθούν αφού προηγουμένως έχουν καταχωρήσει ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους σε ειδική ιστοσελίδα.