Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη Ρωσία για το εμβόλιο που παρασκεύασε η χώρα. Όποιος κάνει το Sputnik-V μπορεί να μολυνθεί από τον κορονοϊό κατά την περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης, καθώς η ανοσία κατά μέσο όρο δημιουργείται την 21η ημέρα μετά τον πρώτο εμβολιασμό, ενώ σταθερή ανοσία δημιουργείται τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι, που ανέπτυξε το Sputnik-V, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, αναφερόμενος στο περιστατικό της μόλυνσης ιατρών στην πόλη Τομσκ που είχαν κάνει το εμβόλιο.
«Ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης του κορονοϊού με το εμβόλιο Sputnik-V, πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού αρχίζει να διαμορφώνεται μετά την πρώτη ενέσιμη δόση, ωστόσο πλήρης σταθερή ανοσία στη λοίμωξη από τον κορονοϊό εμφανίζεται περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη ενέσιμη δόση του εμβολίου, η οποία γίνεται την 21η ημέρα μετά την πρώτη ενέσιμη δόση.
Στην περίοδο μεταξύ των δύο ενέσιμων δόσεων, είναι πιθανή η μόλυνση, αλλά το ίδιο το εμβόλιο Sputnik-V δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση πηγή μόλυνσης, επειδή δεν περιέχει τον ίδιο τον κορονοϊό», σημείωσε ο Γκίντσμπουργκ.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, η ανοσία που αρχίζει να διαμορφώνεται μετά την πρώτη ενέσιμη δόση του εμβολίου επιτρέπει στους ασθενείς να περάσουν τη νόσο σε πιο ήπια μορφή. «Πριν διαμορφωθεί η σταθερή ανοσία, όλοι όσοι έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο Sputnik-V, πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, που συνιστούν οι Αρχές».
Νωρίτερα, το κέντρο επιχειρήσεων αντιμετώπισης του κορονοϊού της πόλης Τομσκ ανέφερε ότι 5 από τους 42 γιατρούς στην περιοχή, οι οποίοι είχαν εμβολιασθεί, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Όλοι τους είναι καλά. Οι τρείς δεν παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα της νόσου, ή έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ οι δύο έχουν κατά μέσο όρο βαριά συμπτώματα. Όλοι τους βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.
Νοσηλεύονται 221.000 ασθενείς, 1.100.000 είναι υπό ιατρική παρακολούθηση
Γενικά η κατάσταση με τον κορονοϊό στη Ρωσία είναι αρκετά δύσκολη, καθώς αυτήν τη στιγμή βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση 1.100.000 νοσούντες, εκ των οποίων στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 221.000 ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με Covid-19 και περίπου 5.000 χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκα, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, της οποίας προήδρευσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Μουράσκα ανέφερε επίσης ότι το 10% των ασθενών, που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία με κορονοϊό, είναι «βαριά «περιστατικά» που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση, ενώ 17.000 ασθενείς έχουν διαγνωσθεί με πνευμονία.
Οι ασθενείς με Covid-19, που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία, διευκρίνισε ο Ρώσος υπουργός Υγείας, καταλαμβάνουν το 20% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Είπε επίσης ότι στις περιφέρειες της χώρας έχουν διατεθεί επιπλέον σχεδόν 8.000 ασθενοφόρα για τη μεταφορά των ασθενών με κορονοϊό , αλλά σε οκτώ περιφέρειες τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν. Πρότεινε μάλιστα να καλυφθεί η έλλειψη ασθενοφόρων με τη χρήση αυτοκινήτων ταξί.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διάθεση των φαρμάκων σε ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ο Μιχαήλ Μουράσκα είπε ότι είναι «επαρκώς σταθερή».
Ανησυχία Πούτιν για τους θάνατους λόγω κορονοϊού
O Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο με την κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό, είναι η αύξηση των θανάτων.
«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται, το βλέπουμε από τους αριθμούς. Δυστυχώς αυξάνεται και ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Με αφορμή αυτή την αυξητική τάση των θανάτων έδωσε εντολή στους υπουργούς να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Συγκεκριμένα είπε ότι πρέπει να μελετηθεί η κατάσταση με τη νοσηλεία κατ’ οίκον ασθενών με κορονοϊό, να λυθεί το ζήτημα της επικοινωνίας ασθενών με τις κατά τόπους κλινικές, να φθάσουν τα φάρμακα στους ασθενείς που τα χρειάζονται καθώς δεν αρκεί μόνο να παραχθούν και να αγορασθούν, να υπάρξουν πρόσθετες αμοιβές έως το τέλος του έτους για τους φοιτητές ιατρικής που απασχολούνται στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και να ελεγχθούν τα κοινωνικά βοηθήματα που δίνονται στις περιφέρειες.
Σάλος με κυβερνήτη που αποφάσισε να νοσηλευθεί σε ιδιωτική κλινική
Η απόφαση του κυβερνήτη της περιφέρειας Βλαντιμίρ, Βλαντιμίρ Σιπιάγκιν, να υποβληθεί σε θεραπεία για τη νόσο Covid-19 σε μια ιδιωτική κλινική της Μόσχας και όχι στο νοσοκομείο της δικής του περιοχής, προκάλεσε δημόσιες συζητήσεις, την ώρα που η Ρωσία σήμερα κατέγραψε ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ με 456 θανάτους λόγω κορονοϊού.
Η ανισότητα στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ της ρωσικής πρωτεύουσας και άλλων περιοχών είναι κάτι που αναγνωρίζει το Κρεμλίνο. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να περιοριστεί η ανισότητα αυτή έχει διαθέσει επιπλέον πόρους για τις περιοχές, μερικές από τις οποίες έχουν καταγγείλει ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού και κλινών.
Ωστόσο, ορισμένοι που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την υγειονομική περίθαλψη στην περιφέρεια, θεωρώντας ότι η ελίτ έχει πάντα πρόσβαση σε καλύτερες εγκαταστάσεις περίθαλψης από τους απλούς πολίτες, θεωρούν ότι την άποψη τους επιβεβαίωσε ο Σιπιαγκίν, κυβερνήτης της περιοχής του Βλαντιμίρ, ο οποίος έχοντας μολυνθεί από τον ιό, ανέφερε με ανάρτηση του στο Facebook αργά το βράδυ της Τρίτης, επέλεξε τη νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική της Μόσχας για να μην στερήσει μια κλίνη στο νοσοκομείο της περιοχής του (που βρίσκεται 180 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), από κάποιον ασθενή που θα την είχε περισσότερο ανάγκη.
«Πήρα την απόφαση να νοσηλευθώ σε ιδιωτική κλινική της Μόσχας με δικά μου έξοδα, ώστε να μην καταλάβω μια κλίνη στα νοσοκομεία αναφοράς για κορονοϊό. Ελεύθερα κρεβάτια υπάρχουν λίγα, ενώ υπάρχουν ασθενείς που είναι πολύ πιο βαριά από μένα», έγραψε ο Σιπιάγκιν στην ανάρτηση του, αναφέροντας ότι για μερικές μέρες ήταν υπό παρακολούθηση στην πολυκλινική της περιοχής του στο Βλαντιμίρ, αλλά λόγω επιδείνωσης ο γιατρός του είπε ότι πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Προσθέτει μάλιστα ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στις 13 Νοεμβρίου.
«Αυτό είναι ανιδιοτέλεια! Θυσιάζει τον εαυτό του», έγραψε σαρκαστικά στο Twitter η Κίρα Γιαρμίς, εκπρόσωπος του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.
Ένας άλλος χρήστης του Twitter, ο Κιρίλ Έρλικμαν έγραψε: «Ο Βλαντίμιρ Σιπιάγκιν φοβάται να υποβληθεί σε θεραπεία στη δική του περιοχή … δεν θέλει να εξηγήσει επίσημα γιατί αρνείται να υποβληθεί σε θεραπεία σε περιφερειακό νοσοκομείο».
«Ένας χρυσός άνθρωπος, πάντα σκέφτεται τους ανθρώπους», έγραψε ένας άλλος χρήστης.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς αν ο Σιπιάγκιν έπρεπε να νοσηλευθεί στην περιοχή στην οποία κυβερνά, είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Κρεμλίνου το που θα αποφασίσει κάποιος να νοσηλευθεί. «Ο καθένας πρέπει να το αποφασίζει αυτό για τον εαυτό του», είπε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει τι σχέση έχει το ότι νοσηλεύεται στη Μόσχα και η διασφάλιση της νοσηλείας πολιτών με κορονοϊό στην περιοχή του».
Κατά την άποψη του είναι δύο διαφορετικά ζητήματα, τα οποία είναι αμφίβολο να μπορούν να συσχετισθούν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι «πολλοί κυβερνήτες αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται, είναι σε απομόνωση λόγω του κορονοϊού, αλλά δεν παύουν να εργάζονται εξ αποστάσεως και να ασκούν τα καθήκοντα τους».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Novaya Gazeta, στη Ρωσία έχουν μολυνθεί από την Covid-19, 20 κυβερνήτες περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Σιπιάγκιν.