Νέο βίντεο από την BionTech, τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας που παρασκευάζει το εμβόλιο του κορονοϊού, σε συνεργασία με τη Pfizer, δείχνει πως οι μηχανές έχουν πάρει για τα καλά μπροστά.
Το εμβόλιο με την 90% αποτελεσματικότητα παρασκευάζεται ήδη στα εργαστήρια της γερμανικής εταιρίας και οι υγειονομικοί επικεφαλής της Αγγλίας ισχυρίζονται πως οι πρώτες παρτίδες θα είναι έτοιμες πριν από τα Χριστούγεννα.
Το βίντεο κάνει τον γύρο του κόσμου, όπως είναι φυσικό, και οι εικόνες της παρασκευής του γεμίζουν με αισιοδοξία την ανθρωπότητα που ζει εδώ και μήνες σε κατάσταση αβεβαιότητας και πανικού πολλές φορές.
Το υλικό προέρχεται από τα εργαστήρια της BionTech, οι ερευνητές της οποίας ισχυρίζονται πως το εμβόλιο αποτρέπει τη μόλυνση από τον Sars-CoV-2 με αποτελεσματικότητα 90%.
Εκατοντάδες φιαλίδια φαίνεται να παράγονται συνεχώς και όλοι τώρα θέλουν να μάθουν για τον χρόνο της διαθεσιμότητάς τους.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει αγοράσει ήδη 40 εκατ. δόσεις και, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, περιμένουν σε αγγλικό έδαφος τα πρώτα 10 εκατ. πριν από τα Χριστούγεννα.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, έδωσε εντολή στο σύστημα υγείας της Βρετανίας να ετοιμαστεί ο μηχανισμός για τη χορήγηση του εμβολίου από τις αρχές Δεκεμβρίου. Αν φυσικά πάρει την πολυπόθητη έγκριση το σκεύασμα.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο (Radio 4), ο Χάνκοκ περιέγραψε για την «επιχείρηση-μαμούθ» που θα χρειαστεί η μεταφορά του εμβολίου των Pfizer και BioNTech από τα εργαστήρια της Γερμανίας ως και τη χορήγησή του στο χέρι του πολίτη.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον υπουργό, το εμβόλιο δεν μπορεί να βγει από τη θερμοκρασία των -70 βαθμών Κελσίου περισσότερες από 4 φορές.
Το -70 βέβαια είναι ένα νούμερο που έχει αδιανόητες και σίγουρα πρωτόγνωρες απαιτήσεις, καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί στα οικιακά ψυγεία του κόσμου.
Οι τόσο χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για τη φύλαξη και τη μεταφορά του θα αναγκάσουν σε κατασκευή νέων υποδομών. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν δεν χρειάζονται τέτοια νούμερα ψύξης.
Μια δυσκολία που αναγνωρίζει εξάλλου και η ίδια η Pfizer, ομολογώντας πως υπάρχουν «προκλήσεις που συνδέονται με τις ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης, διανομής και χορήγησης».
Η Pfizer φαίνεται πάντως πως έχει ένα σχέδιο κατά νου. Το εμβόλιο θα φύγει από τα δικά της κέντρα διανομής σε Αμερική, Γερμανία και Βέλγιο. Θα χρειαστεί να ταξιδέψει και από τη στεριά και από τον αέρα και το ζητούμενο είναι από ποιους ενδιάμεσους σταθμούς θα περάσει και πώς θα διασφαλιστούν οι συνθήκες των -70 βαθμών.
Το τελικό εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί είναι η μεταφορά του σε κλινικές, φαρμακεία, νοσοκομεία ή όπου αλλού θα χορηγηθεί σε κάθε χώρα.
Μιλώντας στη «Wall Street Journal», η Pfizer δήλωσε πως έχει αναπτύξει ένα ειδικό κουτί μεταφοράς, στο μέγεθος μιας βαλίτσας, γεμάτο με ξηρό πάγο και εφοδιασμένο με σύστημα GPS.
Το κουτί μπορεί να μεταφέρει 5.000 δόσεις του εμβολίου στις κατάλληλες συνθήκες ψύξης για 10 μέρες. Φτάνει να μην ανοιχτεί, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Τέτοια κουτιά είναι ωστόσο πανάκριβα. Η Polar Thermals, για παράδειγμα, που φτιάχνει θήκες αποθήκευσης εμβολίων, πουλά μία που μεταφέρει 1.200 εμβόλια σε θερμοκρασία -8 βαθμών Κελσίου έναντι 5.000 λιρών.
Και τι γίνεται μετά τις 10 μέρες; Η Pfizer λέει πως μπορεί να επιβιώσει για άλλες 5 μέρες.
Είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί ένας τεράστιος και νέος μηχανισμός για να μπορέσει να διατηρηθεί και να διανεμηθεί το εμβόλιο σε όλο τον κόσμο μέσα σε 10 μέρες και πάντα στους -70 βαθμούς Κελσίου…