Το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που παρουσίασε προσφάτως η Pfizer με 90% αποτελεσματικότητα είναι ένα έργο δυο ταγμένων ερευνητών από τη Γερμανία.
Οι Ugur Sahin και Oezlem Tuereci ερωτεύτηκαν μέσα στο εργαστήριο, καθώς τους δένει το ίδιο πάθος για την ιατρική έρευνα.
Ο 55χρονος Dr. Sahin και η 53χρονη Dr. Tureci είναι οι ιδρυτές της BioNTech, της εταιρίας που συνεργάζεται με τη Pfizer για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19.
Και χρησιμοποίησαν μάλιστα την ίδια μέθοδο που επιστρατεύουν εδώ και χρόνια στη μάχη με τους καρκινικούς όγκους, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Times».
REVEALED: The husband and wife behind covid vaccine that could change the world https://t.co/9U9ApiJyYr
— Daily Mail Online (@MailOnline) November 10, 2020
Ο Sahin συνειδητοποίησε την παγκόσμια απειλή του κορονοϊού ήδη από τον Ιανουάριο, όταν ήταν θέμα που αφορούσε απλώς μια κινεζική πόλη (Ουχάν). Από κοινού με τη σύζυγό του, μπήκαν στο εργαστήριο με το αποβιβάστηκε ο ιός στη Γερμανία.
Είχαν μάλιστα έτοιμη την τεχνογνωσία για να αντιπαρατεθούν μαζί του, καθώς βάσισαν τη δουλειά τους στην ίδια στρατηγική που χρησιμοποιούν για να σκοτώνουν τους κακοήθεις όγκους.
Όταν η Pfizer ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την BioNTech, η μετοχή της γερμανικής εταιρίας που ιδρύθηκε το 2008 εκτοξεύτηκε στα ύψη και πλέον έχει κεφαλαιοποίηση 23,6 δισ. δολαρίων.
Κάτι που σημαίνει πως το ζευγάρι είδε την προσωπική του περιουσία να αυξάνεται κατά 2,8 δισ. δολάρια.
Οι δυο γιατροί πάντως, που γνωρίστηκαν μέσα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γερμανίας, δεν μοιάζουν να νοιάζονται για τέτοια. Είναι ταγμένοι στην επιστήμη και όχι στα πλούτη που μπορεί να φέρει η ιατρική έρευνα.
Αυτό είπαν τουλάχιστον στους «Times» επενδυτές που τους γνωρίζουν καλά. Ο Sahin συνεχίζει να πηγαίνει στη δουλειά με το ποδήλατό του, μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ εργαστηρίου και πανεπιστημιακών παραδόσεων. Είναι καθηγητής ογκολογίας.
Ο ίδιος προέρχεται εξάλλου από φτωχή οικογένεια και τα λεφτά δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο. Γεννήθηκε στην Τουρκία και μεγάλωσε στη Γερμανία, με τους γονείς του να δουλεύουν εργάτες σε ένα εργοστάσιο της Ford.
Ο ταγμένος γιατρός είναι σήμερα γενικός διευθυντής μιας εταιρίας βιοτεχνολογίας που αξίζει ωστόσο δισεκατομμύρια.
Γνώρισε τη γυναίκα του κατά τα χρόνια της πρώιμης ακαδημαϊκής του καριέρας. Μοιράζονταν το ίδιο πάθος για την ογκολογία και την έρευνα. Τέτοιο πάθος που ακόμα και τη μέρα του γάμου τους πέρασαν μια βόλτα από το εργαστήριο για μερικές ώρες.
Εκείνη ήταν κόρη τούρκου γιατρού που είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία. Το ζευγάρι ίδρυσε την πρώτη του εταιρία το 2001 (Ganymed Pharmaceuticals), αν και ο Sahin δεν σταμάτησε ποτέ τόσο την έρευνα όσο και τα διδακτικά του καθήκοντα.
Η εταιρία πουλήθηκε το 2016 στην ιαπωνική Astellas για 1,4 εκατ. δολάρια. Όταν το 2008 έφτιαξαν την BioNTech, το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς επένδυσε αμέσως 55 εκατ. δολάρια.
Μετά τη συνεργασία με τη Pfizer, τόσο εκείνος όσο και εκείνη περιλαμβάνονται στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Welt am Sonntag».