Αμερικανοί ερευνητές έχουν στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι το στρες πριν από τη σύλληψη μπορεί να παίξει ρόλο στην υπογονιμότητα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στην επιθεώρηση Human Reproduction.
H ερευνήτρια Courtney Denning Johnson Lynch, διευθύντρια αναπαραγωγικής επιδημιολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Ohio και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν σε έρευνα σε 501 Αμερικανίδες 18-40 ετών τις οποίες παρακολούθησαν επί 12 μήνες έως ότου συλλάβουν – ότι εκείνες με υψηλά επίπεδα αλφα- αμυλάσης -ενός βιοδείκτη του στρες που ανιχνεύεται στο σάλιο- έχουν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν κάθε μήνα.
Επιπλέον, έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια ορισμού της υπογονιμότητας (που συνοψίζονται σε αδυναμία σύλληψης παρά τις συστηματικές χωρίς προφύλαξη επαφές επί 12 μήνες) συγκριτικά με τις γυναίκες που έχουν χαμηλές τιμές αυτού του ενζύμου.
Η δρ. Lynch υποστηρίζει ότι αυτή η έρευνα θα πρέπει να ενθαρρύνει τις γυναίκες που δυσκολεύονται να συλλάβουν να καταφύγουν σε τεχνικές διαχείρισης του στρες όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, χωρίς ωστόσο να μας διαφεύγει ότι το στρες δεν αποτελεί το μοναδικό παράγοντα γυναικείας υπογονιμότητας.
Πηγή: vita.gr