Πολύ συχνά ακούμε για τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση του junk food στον ανθρώπινο οργανισμό: αύξηση του σωματικού βάρους και συνεπώς της παχυσαρκίας, αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων, λόγω του αυξημένου αλατιού, των αυξημένων λιπαρών και σακχάρων που περιέχουν τέτοιου είδους τροφές. Γνωρίζατε όμως πως η κατανάλωση του «γρήγορου φαγητού» μπορεί να έχει αρνητική επίδραση και στον ανθρώπινο εγκέφαλο;
Όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται γύρω από το θέμα, καθώς αποτελεί ένα σχετικά καινούργιο ζήτημα στον τομέα της δημόσιας υγείας. Έτσι, η πλειοψηφία των ερευνών δείχνει πως η συχνή κατανάλωση του junk food φαίνεται να συσχετίζεται με αδυναμία συγκέντρωσης, φτωχότερη διαύγεια πνεύματος και συχνότερη εμφάνιση κατάθλιψης.
Μάλιστα, το ζήτημα αφορά σε μεγάλο βαθμό και την παιδική ηλικιακή ομάδα, καθώς αρκετές έρευνες έχουν γίνει όσον αφορά την κατανάλωση ανθυγιεινών φαγητών και την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν πως η κατανάλωση junk food φαίνεται να επηρεάζει την πνευματική υγεία των παιδιών και να σχετίζεται με την εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς.
Ευτυχώς, έρευνες έχουν γίνει και προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας μέσω της τροφής! Και φυσικά, ο απόλυτος σύμμαχος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου είναι τα «θαυματουργά» ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έτσι, σύμφωνα με τις μελέτες, η αυξημένη κατανάλωση ωμέγα-3 φαίνεται να σχετίζεται με βελτίωση της πνευματικής διαύγειας και της μνήμης σε ενήλικες, όπως και φαίνεται να έχει ευεργετική δράση σε διαταραχές κατάθλιψης.
Όσον αφορά την παιδική ηλικία, υπάρχει μια συσχέτιση με την αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης και μάθησης σε παιδιά σχολικής ηλικίας και γενικά φαίνεται η κατανάλωση πηγών των ωμέγα-3 να συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Εκτός όπως από τα παιδιά και τους ενήλικες, τα ωμέγα-3 δείχνουν να επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και στην τρίτη ηλικία, καθώς η συχνή κατανάλωση πλούσιων πηγών φαίνεται να συσχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ.
Όλοι λοιπόν αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό αντίβαρο αποτελούν τα ωμέγα-3 ενάντια στην κατανάλωση του «γρήγορου φαγητού», σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έτσι, δεν έχουμε παρά να αυξήσουμε την ύπαρξη πηγών ωμέγα-3 στη διατροφή μας!
Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3:
– Βάλτε το ψάρι στη ζωή σας! Αυξήστε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ο γαύρος και η σαρδέλα σε 2 φορές/ εβδομάδα.
– Ένα γρήγορο και χορταστικό σνακ πλούσιο σε ωμέγα-3 είναι η κατανάλωση 5-6 ανάλατων ξηρών καρπών, όπως τα αμύγδαλα ή τα καρύδια.
– Δοκιμάστε το τόφου, που είναι τυρί από γάλα σόγιας και καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
– Μην ξεχνάτε το αυγό, του οποίου ο κρόκος είναι πλούσια πηγή. Οι συστάσεις λένε μέχρι 3 αυγά την εβδομάδα!
– Τέλος πολλά τρόφιμα, όπως οι φυτικές μαργαρίνες, είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-3, προκειμένου να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους, και αποτελούν μία καλή λύση.
Πηγή: mednutrition.gr