Πενήντα χιλιάδες πολίτες είναι σε καραντίνα στη Λομβαρδία, στην Ιταλία, λόγω κορονοϊού, ενώ στην «κόκκινη ζώνη» παρατηρείται μεγάλη έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών.
Οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές έχουν τεθεί σε απομόνωση και δεν μπορούν να επισκεφθούν τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στο σπίτι και παρουσιάζουν επιπλοκές. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γιατροί, πλέον είναι μόνον σε θέση να απαντούν στο τηλέφωνο και οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ακόμη φροντίσει για την αντικατάστασή τους.
Η αγωνία για τον τουρισμό εντείνεται, καθώς εκτιμάται ότι ο κορονοϊός θα «ροκανίσει» παγκοσμίως εισοδήματα ύψους 22 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης από τους Κινέζους παραθεριστές. Όπως τόνισε σήμερα η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), Γκλόρια Γκεβάρα, σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, «πραγματοποιήσαμε μία πρώτη εκτίμηση και διαπιστώσαμε πως η κρίση θα κοστίσει 22 δισ. δολάρια (περίπου 20 δισ. ευρώ) στον τομέα».
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε για να ληφθούν νέα μέτρα προς στήριξη των παραγωγικών τάξεων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορονοϊού, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Σε ό,τι αφορά τον τουριστικό τομέα, σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας οι ακυρώσεις κυμαίνονται από το 50% μέχρι το 90%. Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θα πρέπει να διαθέσει δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας.
Έκκληση απευθύνουν οι γονείς παιδιών που έχουν βρεθεί θετικά στον ιό στην Λομβαρδία, ζητώντας να σταματήσουν να δημοσιοποιούνται -από ανεύθυνους συμπολίτες τους- τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που παραβιάζει την νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.