Για πρώτη ποτέ φορά, η επιστήμη έχει απάντηση για τους λόγους που σε κάποιους ανθρώπους το στρες αφήνει ένα ξεκάθαρο σημάδι στις τρίχες της κεφαλής.
Τα μαλλιά δεν γίνονται λοιπόν άσπρα, χάνουν απλώς τις χρωστικές τους, μια κατάσταση που οι ερευνητές του Χάρβαρντ αποκαλούν «achromotrichia» και επιταχύνεται πράγματι από έντονο άγχος ή τραύμα.
Η μελέτη το βρήκε με επώδυνο τρόπο, επιφέροντας πόνο σε ποντίκια. Στο πείραμα, το τρίχωμα των ποντικιών γινόταν ολόλευκο έπειτα από έναν μήνα πόνου, όπως μας λένε στο άρθρο τους στο περιοδικό «Nature».
Για να βρουν όμως πώς ακριβώς επιδρά το άγχος στο σώμα και ειδικά στα μαλλιά, ποιο σύστημα ευθύνεται δηλαδή για τη διασύνδεση στρες και χρώματος τρίχας, έπρεπε να κατέβουν σε μοριακό επίπεδο.
Βρήκαν λοιπόν πως το άγχος ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το σύστημα που προετοιμάζει τον οργανισμό για μάχη ή φυγή, επιφέροντας μόνιμες βλάβες στα βλαστοκύτταρα στους θύλακες της τρίχας που είναι υπεύθυνα για την αναγέννηση των χρωστικών ουσιών.
Αυτά τα βλαστοκύτταρα λειτουργούν ως αποθήκες κυττάρων που αναλαμβάνουν τον ρόλο της παραγωγής χρωστικών και αυτά ακριβώς αναστέλλει το άγχος. Το οποίο απελευθερώνει νορεπινεφρίνη (ή νοραδρεναλίνη), η οποία υπερδιεγείρει τα βλαστοκύτταρα εξαντλώντας τα αποθέματά τους.
Οι επιστήμονες έκαναν ένα πείραμα σε μια καλλιέργεια ανθρώπινων μελανινοκυττάρων με νορεπινεφρίνη και είδαν πως έχασαν το χρώμα τους.
Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι για την ώρα γνωστός, οι επιστήμονες πήραν ωστόσο μια πειστική πρώτη απάντηση για το πώς επιδρά το άγχος στο σώμα, τα όργανα και τους ιστούς τους…