Σε ένα μέλλον όχι δα και τόσο μακριά, ιατρικές συσκευές που θα περιέχουν τεχνητούς νευρώνες θα χρησιμοποιούνται για την πάλη με το Αλτσχάιμερ και τις άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους.
Αυτό μας λένε οι επιστήμονες κοινής ερευνητικής εργασίας που ανέπτυξαν το πρώτο ποτέ ηλεκτρονικό κύκλωμα που συμπεριφέρεται σαν εγκεφαλικό κύτταρο, ικανό να διαβάζει και να ανταποκρίνεται στα ηλεκτρικά σήματα του νευρικού μας συστήματος, παρά την περιπλοκότητά τους.
Και είναι επίσης ιδιαιτέρως αποδοτικό στη λειτουργία του, καθώς απαιτεί απειροελάχιστες ποσότητες ηλεκτρισμού για να δουλέψει. Οι βιονικοί αυτοί νευρώνες κατανοούν ουσιαστικά τις ηλεκτρικές ιδιότητες των οργανικών εγκεφαλικών κυττάρων και εφαρμόζουν τις αρχές τους σε ένα μικρό συνθετικό τσιπάκι.
«Μέχρι σήμερα, οι νευρώνες ήταν σαν μαύρα κουτιά, εμείς όμως καταφέραμε να ανοίξουμε το μαύρο κουτί και να δούμε μέσα», δήλωσε ο καθηγητής Alain Nogaret.
Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο «Nature Communications», απέδωσε ένα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό κύκλωμα που μπορεί να αναδημιουργήσει τη συμπεριφορά του οργανικού νευρώνα με ακρίβεια 94-97%.