Η καρδιακή προσβολή είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, καθώς η καθυστέρηση της θεραπείας της μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσει κάποιος τον οργανισμό του, με τρόπο που δεν δημιουργεί καμία ιδιαίτερη έκπληξη.
Σύμφωνα με έρευνα η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο φετινό ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, που θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου, στη Φιλαδέλφεια, αυτοί που περπατούν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μετά από καρδιακή προσβολή, ζουν περισσότερο συγκριτικά με εκείνους που δεν γυμνάζονται.
Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες για τα επίπεδα σωματικής άσκησης 1.500 ατόμων πριν και μετά από μια καρδιακή προσβολή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που διατήρησαν υψηλά επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας (τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα γρήγορου περπατήματος), τόσο πριν όσο και μετά από τα καρδιακά τους επεισόδια, ήταν 39% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τους άνδρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας πριν και μετά τα καρδιακά επεισόδια.
Επιπλέον, οι άνδρες που είχαν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας πριν από τις καρδιακές προσβολές, αλλά στη συνέχεια αύξησαν το επίπεδο σωματικής τους άσκησης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά ένα τρίτο από εκείνους που συνέχισαν να μην ασκούνται.
Για να αποκτήσουν οφέλη επιβίωσης, οι άνδρες που αύξησαν το επίπεδο δραστηριότητας από χαμηλό σε υψηλό, έπρεπε να το κάνουν μακροπρόθεσμα. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα που δεν διατηρήθηκε περισσότερο από μερικά χρόνια δεν αύξησε την επιβίωση τους.
Τέλος, αυτοί που περπατούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μετά την καρδιακή προσβολή, ήταν σχεδόν κατά ένα τρίτο λιγότερο πιθανό να πεθάνουν. Μάλιστα, φάνηκε ότι αυτοί που περπατούσαν ταχύτερα, είχαν ακόμα λιγότερες πιθανότητες.
«Η διατήρηση τακτικής σωματικής δραστηριότητας σε όλη τη ζωή των ενηλίκων είναι σημαντική επειδή συνδέεται με την καλύτερη επιβίωση, ακόμα και μετά από καρδιακή προσβολή. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε να ασκούμαστε», δήλωσε η Λάιλα Αλ Σάαρ, συντάκτρια της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ίδια είναι και μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.