Ο προστάτης, είναι ένας μικρός αδένας των αρσενικών θηλαστικών. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Το βάρος του είναι περίπου 15 γραμμάρια και έχει σχήμα καρυδιού.
Ο προστάτης μαζί με άλλα όργανα και μύες, βοηθά στην αποβολή του σπέρματος κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης, ενώ ο ρόλος του είναι να παρέχει μέρος του υγρού αυτού που βοηθά τη διαδικασία της σύλληψης.
Προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στον προστάτη είναι:
– Καλοήθης διόγκωση ή υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ)
– Προστατίτιδα
– Καρκίνος του προστάτη
Η διόγκωση του προστάτη, μπορεί να αντιμετωπιστεί κάποιες φορές με φαρμακευτική αγωγή και κάποιες φορές, μπορεί όμως ο ασθενής να χρειαστεί να υποβληθεί σε εγχείρηση.
Λόγω του ότι οι διαταραχές του προστάτη, πολλές φορές εξελίσσονται σε καρκίνο, μια διατροφή πλούσια σε αντικαρκινικές τροφές, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη του.
Ποιες είναι οι γενικές συστάσεις που θα βοηθήσουν:
– Επιλέξτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με καθημερινή άσκηση.
– Διατηρήστε σταθερό και υγιές βάρος.
– Πιείτε ικανές ποσότητες νερού.
– Μειώστε ή καλύτερα αφαιρέστε τις πικάντικες-καυτερές γεύσεις από το πιάτο σας.
– Προτιμήστε να καταναλώνετε αγνές τροφές και μάθετε να διαβάζετε τη διατροφική ετικέτα, για να αναγνωρίζετε πότε
ένα τρόφιμο είναι επιβαρυμένο με πολλά συντηρητικά για να το αποκλείετε από τη διατροφή σας.
– Επιλέξτε βιολογικά προϊόντα.
– Αξιοποιήστε τα τρόφιμα φυτικής κυρίως προέλευσης και αποφύγετε όσο δυνατόν τα ζωικά λιπαρά.
– Αντικαταστήστε το ψάρι, αντί του κρέατος στη διατροφή σας και κάντε το την κύρια πηγή πρωτεΐνης που προσλαμβάνετε.
– Αυξήστε την ποσότητα των φρούτων σας.
– Αποκλείστε τη ζάχαρη και τα απλά ζάχαρα από τη διατροφή σας. Καλό θα ήταν να αποκλείσετε τελείως και όλα τα
υποκατάστατα ζάχαρης.
– Αυξήστε την ποσότητα των λαχανικών σας.
– Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά.
– Έρευνες δείχνουν πως η κύρια πηγή του λίπους σας, θα πρέπει να προέρχεται από το δικό μας Ελληνικό ελαιόλαδο, αλλά χρησιμοποιήστε και το κολοκυθέλαιο (το οποίο και λόγω υψηλής ποσότητας ψευδαργύρου θα σας βοηθήσει σημαντικά).
– Μειώστε την ποσότητα των γαλακτοκομικών σας.
– Αφαιρέστε το αλκοόλ από την καθημερινότητά σας, ενώ αν σας αρέσει, περιορίστε το στο ελάχιστο. Καλή πρόταση για αλκοολούχο ποτό είναι το κόκκινο κρασί.
Τρόφιμα και ουσίες που θα πρέπει να αυξήσετε στη διατροφή σας
– Ψευδάργυρος: Οι τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα φύτρα και το πίτουρο του σιταριού. Έτσι, μπορείτε να αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί σίκαλης. Η βρώμη, σαν πρωινό, είναι μια επιλογή που προτείνεται, όπως επίσης και τα μούσλι. Πολλά όσπρια, αλλά και ο αρακάς, θα πρέπει να περιλαμβάνονται τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα στο διαιτολόγιό σας.
Διάφοροι ανάλατοι ξηροί καρποί σαν σνακ, όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, αλλά κυρίως το βραζιλιάνικο φιστίκι και ο κολοκυθόσπορος θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τον ψευδάργυρο στη διατροφή σας. Υπάρχει ακόμη και το κολοκυθέλαιο, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες σας ωμό, αντί του ελαιόλαδου.
– Το σελήνιο και η βιταμίνη Ε: Με αντικαρκινικές-αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι δυο αυτές ουσίες, θα προστατέψουν τα κύτταρά σας. Το σελήνιο προστατεύει το εσωτερικό του κυττάρου, ενώ η βιταμίνη Ε, την κυτταρική μεμβράνη.
Το σελήνιο, θα το βρείτε, στο σέλινο, στους περισσότερους ξηρούς καρπούς (επιλέξτε ανάλατους-άψητους), με μεγαλύτερη ποσότητα στα φιστίκια Βραζιλίας, στους οποίους καρπούς θα συναντήσετε και τη βιταμίνη Ε, αλλά θα πρέπει να τους καταναλώνετε με μέτρο, λόγω των αυξημένων λιπαρών που περιέχουν.
Καταναλώστε αρκετά θαλασσινά και οστρακοειδή, όπως και πολλά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός, οι αντζούγιες κ.α. Χρησιμοποιήστε κάποιες φορές το μήνα (2-3) το συκώτι.
– Λυκοπένιο: Ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, με κύριο «αρχηγό» τη ντομάτα. Μάλιστα όταν μαγειρεύεται και χρησιμοποιείται σε αυτή μια ποσότητα ελαιόλαδου, αυξάνεται κατά πολύ η ποσότητα. Οπότε μπορείτε να βάλετε σάλτσες φρέσκιας τομάτας με ελαιόλαδο στη διατροφή σας. Λυκοπένιο έχουν και όλα τα κόκκινα φρούτα όπως το καρπούζι, το ροδάκινο, οι κόκκινες πιπεριές, το καρότο κ.α.
– Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, λόγω αυξημένων DHA και EPA -όπως ο σολομός, οι σαρδέλες ,το σκουμπρί, η συναγρίδα, ο τόνος, η πέστροφα- συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Βρείτε τα πολύτιμα ωμέγα 3 λιπαρά και στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στο φιστίκι Βραζιλίας, στο λιναρόσπορο, στη σόγια (όπου βρίσκονται σε μορφή ALA), δηλ. από τρόφιμα φυτικής προέλευσης με το α΄-λινολεϊκό οξύ.
– Βιταμίνη Ε και C: Η βιταμίνη Ε έχει προστατευτική δράση, σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό, κατά διαφόρων μορφών καρκίνου.
Τη βιταμίνη E θα τη βρείτε στα φυτικά έλαια και στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και στους σπόρους, ενώ την βιταμίνη C, θα τη συναντήσετε στην κόκκινη πιπεριά, στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Πηγή: diatrofi.gr