Το στρες αποτελεί έναν σύντροφο του σύγχρονου τρόπου ζωής που μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις αλλά και να μειώσει την απόδοση μας.
Μερικές χρήσιμες διατροφικές οδηγίες για καλύτερη διαχείριση του άγχους είναι οι εξής:
• Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το άπαχο κρέας και τα πουλερικά, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών μπορούν να εξασφαλίσουν στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού βοηθώντας τον να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.
• Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα, καθώς όταν είμαστε αγχωμένοι, είμαστε αυτόματα και πιο ευάλωτοι στις ελεύθερες ρίζες, μόρια που επιτίθενται στον οργανισμό. Μερικά πολύτιμα αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη Ε που μπορούμε να τη βρούμε στο ελαιόλαδο, στα αμύγδαλα και σε άλλους ξηρούς καρπούς, η βιταμίνη C που υπάρχει στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στις πιπεριές και στα ακτινίδια και οι πολυφαινόλες που υπάρχουν σε ορισμένα φρούτα όπως οι φράουλες, τα μούρα, τα κράνμπερις, το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
• Η τήρηση μικρών και συχνών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει σε περιόδους στρες, καθώς έτσι δίνουμε στον οργανισμό θρεπτικά στοιχεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα βοηθώντας τον να τα διαχειριστεί καλύτερα.
• Τέλος, η επαρκής ενυδάτωση και η αποφυγή υπερκατανάλωσης καφεΐνης (άνω των 300 mg την ημέρα που αντιστοιχεί σε 3 με 4 καφέδες) είναι επίσης βοηθητικές σε περιόδους έντονου άγχους.
Πηγή: neadiatrofis.gr