Κάθε νέος επιστήμονας που προσπαθεί να εγκαθιδρυθεί στην κοινότητα όχι μόνο δεν πρέπει να φοβάται τις δυσκολίες της αρχής, αλλά να τις καλωσορίζει.
Γιατί είναι η αποτυχία τελικά αυτή που οδηγεί στον θρίαμβο!
Πρέπει να υποστείς μια συντριπτική πανωλεθρία δηλαδή για να γνωρίσεις τη νίκη, αυτό μας λέει η μελέτη των ερευνητών του Northwestern University, οι οποίοι είδαν τις αιτήσεις για χρηματοδότηση νεαρών ερευνητών μεταξύ 1990-2005 και εξέτασαν κατόπιν την πορεία τους.
Όπως μας αποκαλύπτουν στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», όσοι απορρίφθηκαν αλλά επέμειναν στην καριέρα τους, τα πήγαν συνολικά πολύ καλύτερα από τους νεαρούς συναδέλφους τους που ξεκίνησαν την πορεία τους με περγαμηνές και λεφτά!
Παρά το γεγονός δηλαδή ότι υπέθεταν το αντίθετο οι ερευνητές, μιας και η έρευνα φέρνει κι άλλη χρηματοδότηση και περαιτέρω έρευνα. Στο δείγμα των 1.184 επιστημόνων που ερεύνησαν, οι απορριφθέντες για χρηματοδότηση επιστήμονες ήταν τελικά κατά 21% πιο πιθανό να τα καταφέρουν επιστημονικά στην επόμενη δεκαετία.
«Όσοι επέμειναν, τα πήγαν κατά μέσο όρο πολύ καλύτερα μακροπρόθεσμα, υποδεικνύοντας πως αν δεν σε σκοτώσει, θα σε κάνει πιο δυνατό», λέει χαρακτηριστικά ο δρ Yang Wang.
«Αποδεικνύεται πως, ιστορικά, ενώ μπορούμε να υποδείξουμε αποτελεσματικά τα οφέλη της επιτυχίας, έχουμε αποτύχει να κατανοήσουμε την επίδραση της αποτυχίας»…