Μετά το μπότοξ, τις πλαστικές και τις αισθητικές επεμβάσεις δεν αποκλείεται σύντομα οι επιστήμονες να μας προσφέρουν μια μάλλον απρόσμενη επιλογή για να καθυστερήσουμε το γήρας: τα αντιβιοτικά.
Βέβαια αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο, εντούτοις σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature η γήρανση καθώς η φθορά που αυτή συνεπάγεται, μπορεί να καθυστερήσει με τη χορήγηση αντιβιοτικών σε συγκεκριμένα στάδια της ανάπτυξης.
Το ερώτημα που προβληματίζει τους ερευνητές εδώ και χρόνια είναι γιατί κάποια άτομα σε ένα ομογενή πληθυσμό μπορούν να ζήσουν ακόμη και τον τριπλάσιο χρόνο από άλλα.
Οι ερευνητές από το Πολυτεχνείο της Λοζάννης υπό την εποπτεία του καθηγητή Johan Auwerx διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημικής Φυσιολογίας επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα διενεργώντας πειράματα σε ποντίκια καθώς και σε νηματοειδή (μικροσκοπικά καμπυλωτά σκουλήκια του είδους Caenorhabidtis elegans).
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το γονιδίωμα των ποντικιών σε σχέση με τη διάρκεια της ζωής τους και εντόπισε τρία γονίδια τα οποία μέχρι τώρα δεν είχε θεωρηθεί ότι έπαιζαν ρόλο στη γήρανση. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι τα γονίδια αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο μια και η μείωση κατά 50% της έκφρασης τους, ως εκ τούτου και των πρωτεϊνών που αυτά παράγουν, οδήγησε σε μια αύξηση της ζωής των ποντικιών κατά 250 μέρες.
Στη συνέχεια οι ερευνητές επιχείρησαν να μειώσουν την παραγωγή αυτών των πρωτεϊνών κατά την ανάπτυξη των νηματοειδών. Η πρακτική αυτή οδήγησε σε σημαντική αύξηση της διάρκειας της ζωής τους από 19 μέρες που είναι το αναμενόμενο, σε 30 – μια αύξηση της τάξεως του 60%.
Οι ειδικοί κατέληξαν ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην μακροβιότητα και την παρουσία των ριβοσωματικών πρωτεΐνών των μιτοχονδρίων (MRPs).
Ο τρόπος με τον οποίο οι ερευνητές μείωσαν τις MRPs δεν βασίστηκε σε τεχνικές γενετικής τροποποίησης, αλλά σε κάτι πιο απλό: στη χορήγηση φαρμάκων. Με άλλα λόγια οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μιτοχόνδρια ήταν ευαίσθητα σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράταση της ζωής των νηματοειδών.
Αν και απαιτούνται ακόμη περισσότερες έρευνες οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι ανοίγει ένας νέος δρόμος για την επιμήκυνση της ζωής με απλά φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά.
Πηγή: vita.gr