Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι ορισμένα βακτήρια αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας.
Όπως φαίνεται τώρα, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την άλλη μεγάλη κατηγορία μικροοργανισμών, τους ιούς. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν αμερικανοί επιστήμονες, με έρευνα που πραγματοποίησαν.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τη βλέννα, μια ουσία που προστατεύει το εσωτερικό διαφόρων μερών του σώματος των ανθρώπων και άλλων ζώων (στόμα, μύτη, πεπτική οδός κ.α.) και η οποία φιλοξενεί τόσο βακτήρια όσο και ιούς.
Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η βλέννα είναι γεμάτη με βακτηριοφάγους ιούς που προστατεύουν τους οργανισμούς από μολύνσεις. Σε αντάλλαγμα, οι ιοί βρίσκουν αφθονία μικροβίων μέσω των οποίων μπορούν να αναπαραχθούν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκαλύπτεται πλέον μια μοναδική περίπτωση συμβίωσης και «συνεταιρικής» σχέσης ανάμεσα στα ζώα και τους ιούς, την οποία ως τώρα δεν είχαν υποπτευθεί οι επιστήμονες.
«Πρόκειται για μια καινοτομική ανακάλυψη. Η ιδέα ότι οι ιοί μπορούν να θεωρηθούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πρωτότυπη και συναρπαστική», δήλωσε ο μικροβιολόγος Φρέντερικ Μπούσμαν.
Σύμφωνα με το Τζέρεμι Μπαρ, επικεφαλής της έρευνας, αυτή η συμβιωτική σχέση ζώων – βακτηριοφάγων ιών εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει βλέννα, ενώ φαίνεται πως ξεκίνησε από τότε που εξελικτικά παρήχθη η πρώτη βλέννα στα ζώα. Οι ερευνητές έδειξαν με εργαστηριακές καλλιέργειες ότι η παρουσία των ιών μειώνει τον αριθμό των παθογόνων βακτηρίων μέσα στη βλέννα πάνω από 10.000 φορές.
Οι ερευνητές αναρωτιούνται πλέον σχετικά με τις επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και τι θα συνέβαινε αν σκοπίμως πρόσθεταν ιούς της βλέννας μέσα στο έντερο, με στόχο να καταπολεμήσουν παθογόνα βακτήρια. «Κάτι τέτοιο πιθανώς θα αύξανε το επίπεδο ανοσίας έναντι τέτοιων λοιμώξεων», σύμφωνα με το Μπαρ.
Εάν τελικά, οι επιστήμονες καταφέρουν με τους ιούς να ελέγχουν τη χλωρίδα του εντέρου, θα άνοιγε ο δρόμος για νέου τύπου θεραπείες για παθήσεις όπως το σύνδρομο του ευρέθιστου εντέρου, η νόσος του Κρον και η ελκώδης κολίτιδα.