Όσο πολύτιμη είναι η χοληστερίνη για τον οργανισμό όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά όρια, τόσο επιζήμια γίνεται όταν τα επίπεδά της αυξάνονται πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την υγεία της καρδιάς σας.
– Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή, εμπλουτισμένη με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, σαλάτες, ελαιόλαδο, ψητά ψάρια (σολομός και σκουμπρί με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα).
Περιορίστε την κατανάλωση τροφών όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά (προτιμήστε κοτόπουλο, γαλοπούλα, αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά) καθώς και τα γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, βούτυρο, σαντιγί.
– Αποφύγετε τις «διατροφικές βόμβες» κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης. Ιδού μερικές: πλήρες γάλα και πλήρες γιαούρτι, παχιά τυριά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος. Μειώστε την κατανάλωση σε κόκκινα κρέατα, όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, καθώς επίσης και εντόσθια, όπως συκώτι, μυαλά κλπ.
Καλό είναι να ελέγχετε την κατανάλωση θαλασσινών, με την επιφύλαξη, ότι περιέχουν ωφέλιμα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορούν τελικά να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης.
– Μαγειρέψτε υγιεινά. Όσο σημαντική είναι η μείωση των λιπαρών τροφών, άλλο τόσο σημαντική είναι και η παρασκευή τους.
Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας, (έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι μπορεί να χάσει έως και το 43% της χοληστερίνης του και το 12-87% του κορεσμένου λίπους του), περιορίστε το τηγάνισμα και προτιμήστε το βράσιμο στον ατμό ή το ψήσιμο στο φούρνο.
– Μείνετε στο βάρος σας. Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος στα φυσιολογικά του επίπεδα, αναλογικά με το ύψος σας. Το υπερβολικό βάρος αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
– Κρατάτε… αναλογίες. Προσπαθήστε να διατηρείτε τις διαστάσεις της μέσης σας στις εξής αναλογίες: 94 εκατοστά για τους άντρες και 80 εκατοστά για τις γυναίκες
– Γυμναστείτε. Εντάξτε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα την αγαπημένη σας σωματική δραστηριότητα. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε έστω 20 λεπτά την ημέρα, 4 με 5 φορές την εβδομάδα.
– Κόψτε το κάπνισμα.
Τα εμφράγματα στην Ελλάδα έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια και στα δυο φύλα και ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου γι’ αυτά είναι η υψηλή χοληστερίνη, η οποία απειλεί εξίσου και τα δύο φύλα, σε αντίθεση με ό,τι πιστευόταν παλαιότερα.
Πηγή: omorfamystika.gr