Κρίσεις άσθματος, έκζεμα και αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση πρόχειρων φαγητών τρεις φορές την εβδομάδα λένε ερευνητές, που ανέλυσαν την παγκόσμια συχνότητα των αλλεργιών και τις διατροφικές συνήθειες.
Στοιχεία από περισσότερα από 500.000 παιδιά από 50 χώρες του κόσμου έδειξαν ότι η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να ευθύνεται για την αυξανόμενη συχνότητα αυτών των αλλεργικών καταστάσεων.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, τα στοιχεία αφορούν παιδιά ηλικίας 6-7 ετών και 13-14 ετών και προέρχονται από ερωτηματολόγια διατροφής και αλλεργιών που συμπλήρωσαν οι γονείς τους και οι ίδιοι οι έφηβοι αντιστοίχως.
Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες και τις αλλεργικές κρίσεις κατά το τελευταίο 12μηνο.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Thorax», η μελέτη τους έδειξε πως η κατανάλωση φρούτων τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ασκεί «δυνητικά προστατευτική δράση» έναντι του σοβαρού άσθματος, καθώς μειώνει τον κίνδυνο κατά 11% στους εφήβους και κατά 14% στα παιδιά.
Αντιθέτως, η κατανάλωση φαστ φουντ, τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού άσθματος κατά 39% στους εφήβους και κατά 27% στα παιδιά.
Αντίστοιχες αυξήσεις παρατηρήθηκαν με τα φαστ φουντ και στην σοβαρή ρινοεπιπεφυκίτιδα (αλλεργικά συμπτώματα από τη μύτη και τα μάτια) και στο σοβαρό έκζεμα.
Τα πρόχειρα φαγητά, όπως τα χάμπουργκερ και οι τηγανητές πατάτες, συνήθως περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, λένε οι ερευνητές.
«Εάν οι συσχετίσεις μεταξύ των φαστ φουντ και της συχνότητας των συμπτωμάτων του άσθματος, της ρινοεπιπεφυκίτιδας και του εκζέματος είναι αιτιολογική, τότε τα ευρήματά μας έχουν μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της αυξανόμενης κατανάλωσης των φαστ φουντ παγκοσμίως», γράφουν οι καθηγητές Ινές Άσερ από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και Χάιουελ Ουϊλιαμς από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, στη Βετανία.
Σε γενικές γραμμές, οι πάσχοντες από τις τρεις αλλεργίες δεν χρειάζεται να ακολουθούν κάποια ειδική διατροφή.