Μπορεί η άνοιξη να φτάνει στο τέλος της, καθώς μένουν σχεδόν δύο εβδομάδες για να μας «αποχαιρετίσει», ωστόσο η μηνιγγίτιδα εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνη και μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή ενός παιδιού που θα προσβληθεί από αυτήν, καθώς -αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως- μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο. Άλλωστε, η νόσος εποχές δεν λογαριάζει, ασχέτως εάν σε κάποιες από αυτές παρατηρείται μεγαλύτερη έξαρση.
Χαρακτηριστική του πόσο ύπουλη είναι η νόσος της μηνιγγίτιδας, είναι η διήγηση μιας Ιταλίδας πρωταθλήτριας, η οποία δεν είχε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, με αποτέλεσμα η ζωή της να αλλάξει δραματικά. Και το διαπίστωσε αυτό με τον πιο οδυνηρό τρόπο…
Βαθιές ουλές στο πρόσωπο και το σώμα, ακρωτηριασμένες φάλαγγες στα δάχτυλα ποδιών και χεριών και πολλά ακόμη σημάδια πάνω στο σώμα της Βερόνικα Γιόκο Πλεμπάνι (Veronica Yoko Plebani), είναι αυτά που δείχνουν το πώς άρχισε το σώμα της να καταστρέφεται, λόγω της νόσου. Η ζωή της άλλαξε δραματικά, όχι από ένα τροχαίο, αλλά από την πιο ύπουλη μηνιγγίτιδα, τη μικροβιακή. Ήταν το 2011 και εκείνη 15 ετών όταν άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια…
«Ήμουν σε τραπέζι με φίλους μου και τρώγαμε πίτσα. Όταν τους χαιρέτησα και πήγα να ανοίξω την πόρτα του σπιτιού, ένιωσα μια σουβλιά στην ωμοπλάτη, σαν έκρηξη. Ήταν περίεργο. Μου είπαν πως μπορεί να είναι κράμπα. Εγώ, όμως, ένιωσα ότι μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό, Έκλεισα την πόρτα και έφυγα με αυτούς τους πόνους. Όταν έφτασα στο σπίτι μου και έπεσα στο κρεβάτι, ένιωσα ένα κύμα ψύχους και ανέβασα πυρετό», διηγήθηκε η Ιταλίδα πρωταθλήτρια για τις πρώτες στιγμές που ένιωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Όπως σημειώνεται στη συνέχεια του θέματος που προβλήθηκε από την εκπομπή «Μαζί σου», η εξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία -όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις- και λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της. Όταν συνήλθε, όλα ήταν διαφορετικά. Από ένα υγιέστατο και αρτιμελές κορίτσι, μετατράπηκε σε ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Όμως, εκείνη δεν το έβαλε κάτω. Με τη βοήθεια και τη στήριξη των δικών της ανθρώπων και κυρίως με τη δύναμη που βρήκε μέσα της, στάθηκε ξανά στα πόδια της και απέδειξε ότι η αναπηρία είναι κάτι σχετικό και κυρίως όχι μόνο ένα σωματικό πρόβλημα.
Επειδή αγαπούσε πάντα τον αθλητισμό, πήγε την αγάπη της αυτή σε άλλο επίπεδο. Αφού αγκάλιασε τον νέο της εαυτό, η Βερόνικα προσαρμόστηκε στις νέες της ανάγκες και έγινε πρωταθλήτρια. Ενδέκατη στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς του Σότσι στο σνόουμπορντ και έκτη στους Θερινούς Παραολυμπιακούς του Ρίο, στο κανό. Παράλληλα σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και όνειρό της είναι να εργαστεί πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ίδια μοιάζει να έχει ξεπεράσει πλήρως κάθε συστολή για την εικόνα που της κληροδότησε η μηνιγγίτιδα. Εξάλλου, ξέρει ότι είναι τυχερή που επέζησε. Αυτό προσπαθεί να εξηγήσει σε όσους κατακρίνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους, καθώς θεωρούν ότι προσβάλει την αισθητική της.
«Αγαπώ πραγματικά τις ουλές μου. Μου ήταν εύκολο να τις αγκαλιάσω. Δεν μπορούν να το κάνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο, αλλά εμένα μου αρέσουν. Σκέφτομαι ότι το πρώτο βήμα για να αρέσεις στους άλλους, είναι να αρέσεις στον εαυτό σου. Γι’ αυτό μοιράζομαι αυτήν την ιστορία, για να ενθαρρύνω όλες αυτές τις κοπέλες, που ίσως νιώθουν λίγο άσχημα λόγω μιας ουλής», τονίζει η Βερόνικα.
Η Ιταλίδα πρωταθλήτρια δεν επέλεξε να προσβληθεί από μηνιγγίτιδα, δεν επέλεξε να ακρωτηριαστεί και να φέρει στο σώμα της τα σημάδια της νόσου. Επέλεξε, όμως, να ζήσει και να διακριθεί, δίνοντας ένα παράδειγμα ζωής σε όσους αποφασίζουν να παραιτηθούν, προτού η ζωή τους ορίσει το δικό της φινάλε.
Ο εμβολιασμός αποτελεί λανθασμένα για κάποιους «ταμπού»
Και μπορεί η Βερόνικα να αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα της ανάγκης που υπάρχει για εμβολιασμό, ωστόσο υπάρχει αρκετός κόσμος που αμφισβητεί τη χρησιμότητά του. Ειδικά στην Ιταλία, βρίσκεται σε εξέλιξη αντιπαράθεση ανάμεσα στους γιατρούς και όσους δεν θέλουν να λάβουν σοβαρά την ιατρική άποψη και τεκμηρίωση.
Μάλιστα, η επιλογή του γνωστού Ιταλού βολεϊμπολίστα, Ιβάν Ζάιτσεφ, να ανεβάσει στον λογαριασμό του στο Facebook μια φωτογραφία με τη μικρούλα κόρη του, η οποία μόλις είχε εμβολιαστεί, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, τόσο με θετικά σχόλια όσο και με επικριτικά.
Ο αθλητής της Μόντενα και της εθνικής ομάδας της χώρας του, απάντησε: «Εκτός από παίκτης, είμαι πατέρας που αποφασίζει για τα παιδιά του και ένας άνθρωπος που πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα». H σύζυγός του και μητέρα της μικρής, στο δικό της προφίλ, αντέγραψε μέρος των -μέχρι και εκβιαστικών- σχολίων που δέχθηκε ο Ζάιτσεφ και σχολίασε: «Κι όμως, η καρδιά είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους». Οι γονείς της μικρής, άλλωστε, είναι σίγουροι πως έπραξαν το σωστό.
Τα συμπτώματα της νόσου και οι κρίσιμοι μήνες
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα για να δράσουν άμεσα. Η πρόληψη είναι αυτή που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, ιδίως τους τρέχοντες μήνες, στους οποίους τα κρούσματα είναι περισσότερα. Η μηνιγγίτιδα είναι μια ύπουλη νόσος, που εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.
Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό, εξάνθημα, ενώ εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.
Το γεγονός ότι 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταδώσει σε υγιή μέλη της οικογένειάς του, είναι ένας σοβαρός λόγος για επίσκεψη στον παιδίατρο και τη χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων στα παιδιά, προκειμένου να προστατευθούν πλήρως ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β και τις τρομακτικές συνέπειές της.
Γίνεται σαφές, λοιπόν, πως ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας απέναντι στη νόσο είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Κάτι που κατέστη εφικτό στην Ελλάδα από το 2013, όταν το εμβόλιο εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των δύο μηνών και άνω.
Τονίζεται ότι, για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη μηνιγγίτιδα, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.