Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη, που ήταν η 15η Σεπτεμβρίου, ο δήμος Πανοράματος, σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Ο.Τ.Α., πραγματοποιούν εκστρατεία πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής διοργάνωσαν εβδομάδα δωρεάν προληπτικού ελέγχου, η οποία ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου. Η διοργάνωση γίνεται με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, σε συνεργασία με τον όμιλο «Βιοϊατρική» και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Η δράση αυτή απευθύνεται σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 50 και 75 ετών, στους οποίους δίδεται η δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση μέτρησης του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), στα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές του ομίλου της «Βιοϊατρικής».

Επίσης, οι δύο φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης διοργανώνουν, από 27 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, εκστρατεία πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για την οστεοπόρωση. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο δημαρχείο Πανοράματος, ομιλία με θέμα: «Ανίχνευση και πρόληψη της οστεοπόρωσης: Νεότερα δεδομένα» από τον καθηγητή και διευθυντή της Γ’ ορθοπεδικής κλινικής του ΑΠΘ, Γιώργο Καπετάνο.

Στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου, εξάλλου, από τις 9:00 έως τις 16:00 θα πραγματοποιούνται στο δημαρχείο μετρήσεις οστικής μάζας, για την εκτίμηση του κινδύνου κατάγματος και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, για όλους τους δημότες και τους κατοίκους του δήμου.

Ο έλεγχος αφορά σε όλες τις γυναίκες 50 έως 70 ετών, καθώς επίσης και σε όλες τις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σε άντρες και γυναίκες που βρίσκονται σε χρόνια αγωγή με κορτιζόνη ή έχουν οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης.