Μπορεί για όσους γεννούν δίδυμα η χαρά της απόκτησης παιδιού να είναι διπλή, ωστόσο η χαρά αυτή δεν πρέπει να είναι ίδια για ένα κορίτσι που έχει και δίδυμο αδελφό. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η ύπαρξη δίδυμου αδελφού φαίνεται να επιδρά αρνητικά για ένα κορίτσι σε βάθος χρόνου, επηρεάζοντας αρνητικά τις προοπτικές του για μόρφωση, για επαγγελματική επιτυχία και για απόκτηση παιδιού.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αμερικανονορβηγική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει αυτή τη διαπίστωση, τα αγόρια με δίδυμη αδελφή -στον αντίποδα- δεν φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά, σε σχέση με όσα έχουν δίδυμο αδελφό.
Η μελέτη βρήκε ότι τα κορίτσια με δίδυμο αδελφό εμφανίζουν χειρότερες πιθανότητες επιτυχίας στο σχολείο, στη δουλειά και στη γονιμότητα τους, σε σχέση με τα κορίτσια που έχουν δίδυμη αδελφή. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως ευθύνεται η αυξημένη ορμόνη τεστοστερόνη, στην οποία εκτέθηκαν κατά την εγκυμοσύνη τα κορίτσια που μοιράσθηκαν την μήτρα της μητέρας τους με ένα αδελφό, αν και ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός της επίδρασης παραμένει άγνωστος.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «Science» και το «New Scientist» και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέλυσαν στοιχεία για 13.800 γεννήσεις διδύμων, που παρακολουθήθηκαν σε βάθος 30ετίας.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν δίδυμο αδελφό, ήταν κατά μέσο όρο 15,2% λιγότερο πιθανό να τελειώσουν το λύκειο και 4% λιγότερο πιθανό να αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο. Είχαν, επίσης, 12% μικρότερη πιθανότητα να παντρευτούν και 6% μικρότερη πιθανότητα να κάνουν παιδί, ενώ τα εισοδήματα από την εργασία τους ήσαν σχεδόν 9% χαμηλότερα, σε σχέση με όσες είχαν δίδυμη αδελφή.
Μη ταυτόσημοι (ετεροζυγωτικοί) δίδυμοι -όταν δύο ωάρια της μητέρας γονιμοποιούνται από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια- προκύπτουν περίπου σε τέσσερις κυήσεις ανά 1.000. Από αυτές, σχεδόν οι μισές αφορούν δίδυμα αδέλφια διαφορετικού φύλου.