Σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στην σωματική και νοητική υγεία και απόδοση του ανθρώπου προκαλεί η μειωμένη πρόσληψη υγρών.
Συγκεκριμένα, στην Επιστημονική Ημερίδα: «Η σημασία της Ενυδάτωσης στη σωματική και
νοητική υγεία», που οργάνωσε, η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του
Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Αθηνών, παρουσιάστηκαν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα παρουσιάστηκαν.
«Το νερό είναι ο διαλύτης στον ανθρώπινο οργανισμό και απαρτίζει περίπου
το 60% του σωματικού βάρους των ενηλίκων. Το ισοζύγιο του ύδατος
εξαρτάται βασικά από την ποσότητα των προσλαμβανομένων υγρών και τον
όγκο των αποβαλλομένων ούρων. Το πρώτο σκέλος ρυθμίζεται με τη δίψα ενώ
το δεύτερο σκέλος από τη δομική και λειτουργική ακεραιότητα των νεφρών
και τη δράση της βαζοπρεσσίνης (αντιδιουρητικής ορμόνης) επ’ αυτών. Ο
νεφρός μπορεί να εξασφαλίζει την ομοιοστασία του οργανισμού αλλά σε
παθολογικές καταστάσεις ο νεφρός χάνει αυτήν του την ευελιξία με
αποτέλεσμα να εμφανίζεται ευκολότερα αφυδάτωση ή υπερυδάτωση», τόνισε χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Βλαχάκος, αναπληρωτής Καθηγητής, Παθολογίας-Νεφρολογίας.
Ενώ από την πλευρά του, ο καθητηγής Ρον Μαουγκχαμ της Σχολής Επιστημών Αθλητισμού, Ασκησης και Υγείας του Πανεπιστημίου Λουγκμπορουγκ στη Μ.Βρετανία, ανέδειξε τη σχέση μεταξύ ενυδάτωσης και υγείας, τονίζοντας πως «Η χρόνια, ήπια, αφυδάτωση εμφανίζεται συχνά σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ειδικά σε ηλικιωμένους και ανθρώπους που ασκούνται, ιδίως σε θερμά κλίματα. Η ελλιπής ενυδάτωση είναι ένας ενδεχόμενος παράγοντας επίσπευσης ορισμένων οξειών παθήσεων στους ηλικιωμένους, ενώ ενδέχεται να υπάρχει συσχέτιση με την εμφάνιση μερικών μορφών καρκίνων, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις, παρόλο που η μεθοδολογία επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξης, ότι εξασθενεί η νοητική λειτουργία λόγω της μέτριας κατανάλωσης υγρών. Ακόμη και οι σύντομες περίοδοι υποκατανάλωσης υγρών, οδηγούν σε μείωση της υποκειμενικής αντίληψης επαγρύπνησης και αυτοσυγκέντρωσης αλλά και σε αύξηση της κούρασης και του πονοκέφαλου. Όλα αυτά τα συμπτώματα προκαλούν αρνητικές συνέπειες σε πολλές καθημερινές δραστηριότητές μας».