Για διατροφικό κίνδυνο, που απειλεί καθημερινά τη λειτουργία της καρδιάς, κάνει λόγο η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, αναφερόμενη στην αλόγιστη κατανάλωση αλατιού.
Ιδίως για τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, το αλάτι αποδεικνύεται πραγματική «βόμβα».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Γ.Φιλιππάτο, «η καρδιακή ανεπάρκεια κάνει το σώμα να διατηρεί το επιπλέον αλάτι και νερό προκαλώντας κατακράτηση υγρών και στη συνέχεια πρήξιμο των αστραγάλων, των ποδιών ή του στομάχου και πρόσληψη βάρους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει συμφόρηση των πνευμόνων με πρόβλημα στην αναπνοή. Η καρδιά πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά εξαιτίας της αυξημένης ποσότητας υγρών ώστε να στείλει την αναγκαία ποσότητα αίματος στο σώμα. Το αλάτι επίσης προκαλεί δίψα κάνοντας τον ασθενή να πίνει και άλλο νερό και να κάνει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα».
Ως τρόποι περιορισμού του αλατιού συστήνονται:
-Να τρώει κάποιος περισσότερα φρούτα και λαχανικά, υποκατάστατα κρέατος (πχ πρωτεΐνη σόγιας), μη επεξεργασμένα φαγητά, προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά και ψάρια.
-Να προστίθενται βότανα, καρυκεύματα ή χυμοί φρούτων στο φαγητό για καλύτερη γεύση
– Να αποφεύγονται επεξεργασμένα φαγητά που έχουν πολύ αλάτι, όπως έτοιμα γεύματα, κονσερβοποιημένα λαχανικά, τυριά, επεξεργασμένα κρέατα (πχ λουκάνικα και ζαμπόν), ψωμί και επεξεργασμένη τομάτα (πχ κέτσαπ).
Πηγή: healthpress.gr